1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Viihde yhdistää kansaa - Ylen uutisvisa tukee tutkimustuloksia

Alkuviikosta julkaistussa Ylen uutisvisassa selvisi, että etenkin nuoret seuraavat viihdettä ja heitä lähellä olevia uutisaiheita. Tutkija on kuitenkin hyvillään visan tuloksista. Ne vahvistavat tutkimuksia, joiden mukaan suomalaiset seuraavat aktiivisesti kotimaan ja maailman tapahtumia.

Yle Uutisten visassa haluttiin selvittää, miten hyvin ihmiset tietävät uutiset otsikoiden takaa. Visassa on teksti- ja kuvakysymyksia muun muassa tietovuotaja Edward Snowdenista, räppäri Cheekistä ja Suomen koripallomaajoukkueesta.

Viikon jälkeen uutisvisaan on vastannut reilut 16 000 ihmistä. Vastaajista noin 30 prosenttia on alle kolmekymmentävuotiaita, noin 35 prosenttia 30-44-vuotiaita ja noin 20 prosenttia 45-59-vuotiaita.

Keskimäärin vastaajat saivat visassa 10 oikein 14 kysymyksestä. Ikäryhmien kesken ei ollut suurta vaihtelua. Helsingin yliopiston tutkija Janne Matikainen on tyytyväinen Ylen uutisvisan tulokseen, joka on samansuuntainen kuin tutkimustieto suomalaisten uutistietämyksestä.

- Sen johtopäätöksen tästä voi vetää, että ei uutisten seuraaminen ole täysin romahtanut.

Matikainen uskaltaa arvata, että esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaavan visan tulokset voisivat olla selvästi heikompia. Hän tosin lisää, että monet Ylen uutisvisan tehneistä ovat luultavasti muutenkin kiinnostuneita uutisista ja siten osanneet vastata oikein.

Lisäksi alle kolmekymppisten ikäryhmä on laaja käsite: 29-vuotiaat seuraavat uutisia todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin 15-vuotiaat.

Finlandia ja Venla aiheuttivat päänvaivaa

Ylen uutisvisassa helpoin kysymys koski Greenpeace-aktivisti Sini Saarelaa: yli 96 prosenttia vastaajista tiesi, että Saarela osoitti mieltään venäläisen öljy-yhtiön arktista öljynporausta vastaan.

Vaikeuksia näytti teettävän uuden Venla-patsaan ulkomuoto, tosin siinä nuoret pärjäsivät vähän vanhempaa ikäryhmää paremmin. 30-44-vuotiaat veivät alle kolmekymppiset mennen tullen kysymyksessä Egyptin entisestä presidentistä Muhammad Mursista.

- Luonnollisesti vanhemmat ovat kiinnostuneempia esimerkiksi Egyptin tilanteesta, ja he tietävät historiasta ja tapahtumien taustoista nuoria enemmän, kommentoi tutkija Janne Matikainen.

Kulttuurista populaarikulttuuri oli selvästi korkeakulttuuria tutumpi aihepiiri. Suurin osa kaikista vastaajista tiesi oikean vastaukseen kysymykseen räppäri Cheekin stadionkeikasta. Sen sijaan kysymys viime vuoden Finlandia-voittajasta Riikka Pelosta oli kaikille, etenkin alle kolmekymppisille, vaikea. Tulos ei yllätä tutkijaa.

- Voisin veikata, että Cheekistä kirjoitetaan paljon enemmän kuin Finlandia-voittajasta esimerkiksi iltapäivälehdissä, joita esimerkiksi netissä luetaan eniten. Cheekin stadionkonsertti on ainutlaatuinen tapahtuma, ja Cheek koskettaa ehkä ihmisiä Finlandia-palkintoa enemmän, Matikainen pohtii.

Entä mitä tutkija itse sai testistä?

- Täytyy sanoa, että täydet pisteet. Tosin yksi kysymys, kuva Venla-patsaasta, meni arvauksella.