Ylen HD-kanavat näkyvät Lapissa vain kaapelissa

Yleisradion uudet teräväpiirto TV-kanavat näkyvät Lapissa, Kainuussa ja osassa Itä-Suomea ilmaiseksi vain kaapelin, netin tai satelliitin kautta. Yle ja Digita ovat sopineet Ylen HD kanavien antennijakelusta 7.2. alkaen. Yle TV1 HD, Yle TV2 HD ja Yle Fem HD -kanavat tulevat kuitenkin Digitan D-kanavanippuun, jonka näkyvyysalue kattaa vain noin 85 prosenttia suomalaisista.

media
Digitan kanavanippu D:n näkyvyysalueen rajat kartalla
Digitan kanavanippu D:n näkyvyysalueen rajatDigita

Digitan antennijakelussa olevat kanavat näkyvät olemassa olevalla UHF-antennilla. Alueellisia televisiouutisia ei voi seurata HD-kanavien kautta. HD-lähetyksissä näkyy kaikkialla Suomessa paikallisten alue-TV-uutisten paikalla Yle Uutiset Uudeltamaalta.

HD-kanavien vastaanotto edellyttää Antenna Ready HD –merkinnällä olevaa tv:tä tai digiboksia ja että alueella lähetetään kanavanipun D lähetyksiä.

Lapin antennitalouksissa Ylen uudet teräväpiirtokanavat eivät näy lainkaan, sillä Digita ei jakele Ylen HD-lähetyksiä Lapissa, Kainuussa ja osassa Itä-Suomessa. Ylen HD-tasoista televisiokuvaa lähettää antenniverkossa myös DNA, mutta senkään lähettimet eivät kanna Lappiin asti.

Yle alkoi tarjota HD-lähetyksiään operaattoreille tammikuun lopulla. Yle ei vaadi maksua HD-kanavien välityksestä, mutta se ei myöskään maksa siitä.