Kokoomuksen Kataja: Jokainen veronkorotus ei hidasta talouskasvua

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) mukaan veronkorotuksilta ei vältytä kevään budjettiriihessä. Osa veronkorotuksista ei hänen mukaansa hidasta talouskasvua.

Kotimaa
Sampsa Kataja
Kati Rantala / Yle

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) uskoo, että kevään talouden tasapainottamispäätöksissä ei vältytä veronkorotuksilta.

Kataja väläyttää kiinteistöverojen korottamista ja metsämaksun asettamista käyttämättömille talousmetsille.

– Kyllä niitäkin veroja vielä löytyy, joiden korotus ei hidasta talouskasvua. Yksi tälläinen on kiinteistövero. Toisaalta metsäpuolella on teollisuuden taholta esitetty, että pitäisi saada metsämaksu tai -vero sellaiselle metsäomaisuudelle, jota ei käytetä, Kataja väläyttää.

Onko siinä ideaa, että tuemme alhaisella verokannalla ulkomaisia ananaksia tai tonnikalaa?

Sampsa Kataja (kok.)

Aikaisemmin muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto on tyrmännyt veronkorotukset herkässä suhdannetilanteessa.

Metsäverojärjestelmässä annettaisiin keppiä niille metsänomistajille, jotka eivät myy metsäänsä. Aktiiviselle metsänhoidolle syntyisi veroporkkana, joka kannustaisi metsänomistajat tuottamaan raaka-ainetta teollisuudelle.

Katajan mukaan nyt olisi paikka verotuksen rakenneuudistukselle, jossa hän tarkastelisi esimerkiksi arvonlisävero-järjestelmän toimivuutta.

– Onko siinä ideaa, että tuemme alhaisella verokannalla ulkomaisia ananaksia tai tonnikalaa, kun sen sijaan kotimaisia palveluja - esimerkiksi parturi-kampaamoja - verotetaan melkein tuplaveroprosentilla?