Jordbrugrotta on pohjoismaisten luolasukeltajien suosikki - luolaston syvän osan vaarat tunnetaan

Jordbrugrottana tunnettu luola on ainutlaatuinen pohjoismaalaisittain. Suomen sukeltajaliiton mukaan onnettomuuksia on tapahtunut siellä vähän suhteutettuna siellä käyvien sukeltajien määrään.

Ulkomaat
Arkistokuvaa Jordbrugrottan luolastosta.
Jordbrugrottan luolissa sukelletaan paljon, koska siellä on kirkasta vettä.NRK

Plurdalenin luolasto Pohjois-Norjassa on luonnonluolasto, joka muodostuu maanalaisista jokiverkostoista. Luolastossa kuoli viime yönä kaksi suomalaista sukellusonnettomuudessa. Suomalaiset olivat sukeltamassa Jordbrugrotta- ja Pluragrotta-nimillä tunnetussa vedenalaisessa luolastossa Pohjois-Norjassa lähellä Mo i Ranan kaupunkia.

Suomen sukeltajaliiton varapuheenjohtaja Jani Santala on käynyt Plurdalenin luolastossa useasti, viimeksi hän oli siellä viime kesänä.

– Se on oikein hieno vedenalainen luolasto ja ainoa tällainen helposti saavutettava paikka pohjoismaissa.

Siksi se on pohjoismaisten luolasukeltajien keskuudessa suosittu paikka.

– Se on hieman kahtiajakautunut luolasto: Luolaston alkuosa on helpompaa, matalampaa, pidemmällä on vaarallisempaa, matalampia kohtia joukossa, Santala kuvailee.

Sukellussyyvyydet ovat luolastossa yli sata metriä. Reiteillä on ahtaita paikkoja, joista yksi sukeltaja kerrallaan mahtuu menemään varusteineen.

Luolasukeltajat käyvät läpi pitkän koulutuksen

– Luolasukeltaminen on hyvin standardoitua, kaikilla on samankaltaiset varusteet, Santala kertoo.

Luolasukeltajat kantavat kaikkia tärkeimpiä tarvikkeita mukana kaksinkappalein.

– Jos tulee joku ei-toivottu tilanne, on esimerkiksi ylimääräistä kaasua varalla, Santala huomauttaa.

Luolasukellusta harrastetaan ympäri vuoden. Esimerkiksi Ruotsissa sukeltajat käyvät luolassa, jossa voi sukeltaa vain talvella, sillä kesällä virtaukset ovat liian kovat. Plurdalenin luolastossa vaakanäkyvyys on yleensä 20 metriä, mikä on erittäin paljon.

– Esimerkiksi Englannissa on paljon luolia, joissa näkyvyys on alle metrin, Santala sanoo.

Hän on myös luolasukelluskouluttaja. Santala kuvailee koulutuksen olevan moniportainen.

– Se on pitkä tie, vaatii kurssitusta, on tekniikkaopintoja, kolme luolakurssia, eri laitteille omat kurssit, Santala luettelee.

Kaikki luolasukeltajat ovat kokeneita sukeltajia. Santala kertoo tavoittaneensa yhden nyt sairaalahoitoon joutuneista kolmesta suomalaisesta. Santalan mukaan onnettomuusryhmään kuuluneilla oli luolan syvästä osuudesta paras tietämys.

– Ei ole oppaita, jotka olisivat käyneet niillä etäisyyksillä ja syvyyksillä, hän kuvailee.

Ei ole oppaita, jotka olisivat käyneet niillä etäisyyksillä ja syvyyksillä.

Jani Santala

Santalan mukaan suurin osa viiden sukeltajan ryhmästä oli käynyt kyseisissä luolissa aiemmin ja sukeltanut kyseisen reitin onnistuneesti. Plurdalenin luolissa sukelletaan paljon, koska siellä on kirkasta vettä.

Onnettomuuksia on sattunut kävijämääriin nähden vähän, arvioi Suomen sukeltajaliiton laite- ja turvallisuusvaliokunnan jäsen Jouni Piispanen. Läheltä piti -tapauksia on paljon kaikkialla, missä käy paljon sukeltajia, hän muistuttaa. Vuonna 2006 samaisessa paikassa kuoli yksi ihminen sukellusonnettomuudessa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.