1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Siviilien evakuointi Homsista alkoi

Venäjän mukaan Homsiin on sovittu kolmen päivän tulitauosta asukkaiden evakuoimiseksi ja avun toimittamiseksi. Pitkään piirityksessä olleista 2 500 ihmisestä arvioidaan 200:n pääsevän pois perjantain aikana.

Ulkomaat
Ihmiset katselevat raketti-iskun jälkiä.
Ihmiset katselivat raketti-iskun jälkiä Homsissa 9. tammikuuta.EPA

Piiritetystä Homsin kaupungista on alettu evakuoida naisia, lapsia ja vanhuksia. Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo, että ensimmäinen 12 ihmisen ryhmä pääsi pois piirityksestä iltapäivällä.

Venäjän mukaan evakuoinnin takia on sovittu kolmen päivän tulitauosta. Sen aikana on määrä myös toimittaa humanitaarista apua niille siviileille, jotka jäävät Homsiin, Venäjän ulkoministeriö sanoo.

Venäjä sanoo Damaskoksen-lähetystönsä olleen keskeisesti mukana monta päivää kestäneissä neuvotteluissa Homsin kuvernöörin Talal al-Barazin ja YK:n humanitaarisen avun alueellisen koordinaattorin Jacoub al-Hillon kesken.

YK sanoi torstaina, ettei se ole ollut osallinen sopimusneuvotteluissa, mutta on valmistautunut viemään Homsiin ruokaa, lääkkeitä ja muuta apua välittömästi, kun se on mahdollista.

Al-Barazin mukaan perjantaina päässee lähtemään 200 siviiliä. Myös Syyrian Punainen Puolikuu arvioi ensimmäisten lähtijöiden määrän 200:ksi. Järjestö on lähettänyt ambulansseja Homsin ulosmenoteiden suulle. Ensimmäisen avustuskuljetuksen al-Barazi arvioi olevan perillä lauantaina.

Venäjä kehuu saavutusta

Syyrian hallituksen joukot ovat piirittäneet kapinallisten hallitsemaa Homsin vanhaakaupunkia puolentoista vuoden ajan. Loukussa on ollut arviolta 2 500 asukasta. Heillä kerrotaan olleen viime aikoina ruoaksi enää tuskin muuta kuin oliiveja. Syyrian joukot ovat tulittaneet aluetta lähes päivittäin.

Homsin evakuoinnista yritettiin saada sopu jo YK:n ja Arabiliiton välittämissä rauhanneuvotteluissa viime viikolla Sveitsissä, mutta tulosta ei syntynyt.

Syyrian hallituksen osallistuminen maanantaina alkavalle toiselle neuvottelukierrokselle varmistui perjantaina, kun varaulkoministeri Faisal Muqdad ilmoitti, että hallitus oli päättänyt lähettää valtuuskunnan Geneveen.

Venäjä sanoo toivovansa, että Homsin siviilien auttamiseksi syntynyt sopimus parantaa neuvotteluilmapiiriä ja antaa hyvä esimerkin Syyrian kipeiden humanitaaristen ongelmien ratkaisemiseksi.

– Tämä osoittaa, että Syyrian asukkaiden humanitaariset ongelmat ovat ratkaistavissa konkreettisilla keinoilla, ei hyväksymällä politisoituneita päätöslauselmia YK:n turvallisuusneuvostossa, Venäjän varaulkoministeri Gennadi Gatilov sanoo sosiaalisen median Twitter-viestissä.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi