1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauhavan Kosola sai parhaan vanhan koulun tilalle parhaan uuden

Kesällä 2009 palaneen Kauhavan Kosolan alakoulun jälleenrakentamishankkeen viipyminen kääntyi lopulta onneksi. Pitkän harkinta-ajan kuluessa myös palosta säilynyt, vuonna 1960 valmistunut koulun uudempi osa päätettiin purkaa, jotta päästiin rakentamaan kokonaan uutta. Jo liki vuoden palvellut uusi koulu vihittiin käyttöön virallisesti vihdoin perjantaina.

Kosolan uusi koulu on mitoitettu 150 oppilaalle. Kuva: Yle/Risto Palomäki

Kauhavan Kosolan palanut koulu ei ollut mikään tusinarakennus, vaan jopa historiallisesti arvokas.

Vuonna 1920 rakennettu koulu sijaitsi paikalla, jossa oli aiemmin ollut Suomen ensimmäinen nuorisoseurantalo. Silloinen koulun johtokunta halusikin paikalle tavallista upeamman koulun, joka päätettiin toteuttaa Karl Lindahlin suunnitelman pohjalta.

Vanhan koulun palo oli sitäkin suurempi sääli, sillä iästään huolimatta se palveli tarkoitustaan yhä hyvin ja oli peruskorjauksen ansiosta myös erinomaisessa kunnossa.

- Vanha oli paras koulu ennen kuin tästä uudesta tiedettiin mitään. Se oli kaunis ja kotoisa koulu, tosin se alkoi olla jo melko täynnä, koska tälle alueelle rakennetaan kaiken aikaa lisää taloja, kuvaa koulunjohtaja Liisa Kujanpää.

"Sekö todella kaunis koulurakennus palaa?"

Liisa Kujanpää oli palon syttyessä mökkeilemässä miehensä kanssa, joka toimi tuolloin Kosolan koulun johtajana.

- Sain vähän ennen puoltayötä tekstiviestin työkaverilta, että meidän koulumme palaa. Seuraavaksi tuli soitto talonmieheltä ja sitten jo Helsingin Sanomien toimittajalta, joka varmisti, että onko tulessa tosiaankin Lindahlin piirtämä "se todella kaunis koulurakennus."

Palo oli järkytys koko koulun väelle ja lähiseudun asukkaille. Syttymissyyksi selvisi vikaantunut sähköjohto.

Samoihin aikoihin osunut kuntaliitos Härmien ja Kortesjärven kanssa ja liitosta seurannut kouluverkkoselvitys pitkittivät uuden koulun rakentamisen alkua. Paloa seuranneet vuodet Kosolan koulun oppilaat olivat evakossa muun muassa Kauhavan kirkonkylän koululla.

Rakentamispäätös venyi niin, että lopulta myös koulun uudempi osa päätettiin purkaa ja rakentaa kokonaan uusi koulu tilalle. Paloa edeltäneestä tilanteesta osaksi nykyistä koulua yhdistettiin ainoastaan vuonna 1990 valmistunut hyväkuntoinen liikuntasali.

Uusi koulu valmistui muuttokuntoon lopulta helmikuussa 2013. Koululle perustettiin vanhempainyhdistyskin kouluhankkeen tueksi. Kyläläisten aktiivisuus näkyi varsinkin hiihtoloman aikaan ajoittuneena muuttopäivänä, jolloin koululaisten vanhempia autoineen oli apuna niin sankoin joukoin, että tavaroiden kuljetus uusiin tiloihin sujui muutamassa tunnissa.

Unelmien koulua ei tarvitse enää keksiä

Koulun virallisten vihkiäisten vietto lykkääntyi aina 7. helmikuuta 2014 saakka, kun oli tiedossa että paikalle saataisiin tällöin myös opetusministeri Krista Kiuru (sd.). Samalla voitiin käytännössä viettää koulun käyttöönoton yksivuotisjuhlaa.

- Uusi koulu on avara, valoisa, värikäs, ilmava. Tämä on erittäin hyvä koulu, jonne on joka päivä ihana tulla, Liisa Kujanpää kiittelee.

Ensimmäinen vuosi on osoittanut, että parhaan vanhan tilalle saatiin paras uusi koulu. Esimerkiksi kuudesluokkalaisten kuvaamataidon tunnilla oppilailla oli vaikeuksia tehtävänannon, eli unelmien koulun piirtämisessä.

- Eikö voi suoraan kopioida meidän koulun pohjapiirrosta; tämähän on jo unelmakoulu, Liisa Kujanpää muistelee eräänkin pojan tuskailua.