1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Take away roskaa rannat – kaupunkirannat Itämeren likaisimpia

Suomen rantojen likaantumisesta ei voi syyttää mereltä kulkeutuvaa törkyä. Valtaosa urbaanien rantojen roskista kannetaan paikalle ihmisten taskuissa ja piknik-koreissa.

Itämeren roskaantumista selvitettiin ensimmäisen kerran Pidä Saaristo Siistinä ry:n kaksivuotisessa tutkimuksessa. Rantojen roskamääriä laskettiin Suomen lisäksi Ruotsissa, Virossa ja Latviassa.

Kävi ilmi, että Suomen rannat ovat huomattavasti ulkomaisia verrokkejaan roskaisempia, ja peräti 75 prosenttia niille päätyneestä jätteestä on muovia. Varsinkin kaupunkirannoilta jätettä kertyi siivousiskuissa säkkikaupalla.

- Roskaa on todella paljon täällä urbaaneilla rannoilla. Sitä ei ole ollenkaan niin paljon meren tuomana ulkorannoilla, vaan ongelma on nimenomaan kaupungin läheisyydessä, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Ulkorannoilla kaupunkeja puhtaampaa

Suomessa tutkimusrantoja oli yhdeksän. Paraisilta mukana olivat Utö, Björkö ja Mustfinn, Turusta Ruissalon Kansanpuisto, Kaarinasta Hovirinta, Raaseporista Jussarö, Helsingistä Pihlajasaari ja Kotkasta Lehmäsaaren kaksi rantaa.

On paljon erilaisia ruokailuun liittyviä muovisia ja metallisia juttuja, on pullonkorkkeja, haarukoita ja ruokakääreitä.

Hanna Haaksi

Pihlajasaaresta löydettiin lokakuussa valtavat röykkiöt rakennusjätettä, joka oli päätynyt mereen Jätkäsaaren täytön yhteydessä. Tätä poikkeusta lukuun ottamatta kaupunkirantojen suurimmaksi sotkijaksi osoittautui kertakäyttöelämäntyyli.

- Rannoilta löytyvä roska liittyy aika paljon take away -kulttuuriin. On paljon erilaisia ruokailuun liittyviä muovisia ja metallisia juttuja, on pullonkorkkeja, haarukoita ja ruokakääreitä, Haaksi luettelee.

Hän pohtiikin, ovatko roskaamiseen liittyvät asenteet viime vuosina löyhentyneet.

- Ollaanko vieraannuttu luonnosta sen verran, että koetaan, ettei kaupunkiympäristöstä tarvitse pitää huolta? Onko vastuu ulkoistettu kaupungin puhtaanapidolle, että kyllä ne siivoavat?