1. yle.fi
  2. Uutiset

Taistelu Kruununhaan hisseistä jatkuu

Korkein hallinto-oikeus kumosi asemakaavan, joka salli hissien rakentamisen Kruununhaan arvoporraskäytäviin. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) aikoo edelleen ajaa hissien rakennusoikeutta. KHO:n päätöksestä kertoi ensin Helsingin Sanomat.

hissit
Porraskäytävä
YLE

Korkein hallinto-oikeus kumosi keskiviikkona asemakaavan, jonka nojalla hissejä olisi saanut rakentaa 28:aan arvokkaaseen porraskäytävään Kruununhaassa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava harmittelee päätöstä.

- Olen aika surullinen päätöksestä, koska ideana oli, että asukkaat, joista monet ovat jo vanhempia, pystyisivät asumaan näissä taloissa. Hissit olisivat olleet kaikkein keskeisin elementti, että se olisi onnistunut.

KHO:n mukaan asemakaava oli ristiriitainen, koska sen tavoitteena oli säilyttää kulttuurihistoriallisesti merkittävät porraskäytävät, mutta samalla se salli hissien rakentamisen.

Rautava ei niele väitettä. Hänen mielestään asukkaiden pitäisi saada päättää hisseistä itse.

- Olen nähnyt useita onnistuneita hissiratkaisuja Katajanokan ja Kruununhaan vanhoissa taloissa. Kyllä asukkaat haluavat itsekin säilyttää porraskäytävät tyylikkäinä.

Rautava aikoo edelleen ajaa hissien rakennusoikeutta.

- En luovuta tässä asiassa missään tapauksessa. Jos asunto-osakeyhtiöt hissejä haluavat, niin minun mielestäni se pitää heille suoda ja katsoa samalla, miten kulttuuriperinteiset arvot säilyvät. Nyt aloitetaan kaavoitus ihan alusta ja se on useamman vuoden prosessi. Se on sääli asukkaita kohtaan.

Lue seuraavaksi