Flavonoidit paljastavat aidon viinin

Marjojen ja hedelmien kemialliset yhdisteet, flavonoidit, voivat paljastaa esimerkiksi väärennetyt viinit, selviää Itä-Suomen yliopistossa perjantaina tarkastetusta väitöstutkimuksesta. Viinejä tai mehuja väärennetään maailmalla paljon muun muassa korvaamalla raaka-aineita halvemmilla ainesosilla.

tiede
Valkoviinilaseja ja viinipullo pöydällä ulkona puutarhassa.
Seppo Sarkkinen / Yle

Marjojen ja hedelmien kemialliset yhdisteet, flavonoidit, voivat paljastaa esimerkiksi väärennetyt viinit. Asia selviää Itä-Suomen yliopistossa perjantaina tarkastetusta väitöstutkimuksesta.

Marjoista ja hedelmistä valmistettuja tuotteita kuten viinejä ja mehuja väärennetään monin tavoin maailman markkinoilla, usein tuotteita väärennetään muun muassa korvaamalla osa raaka-aineesta halvemmalla samankaltaisella ainesosalla.

Filosofian maisterin Anja Primetan väitöstutkimuksessa havaittiin, että jokaisella marja- ja hedelmälajikkeella on tyypillinen flavonoidirakenne, joten väärennös voitaisiin paljastaa niitä tutkimalla. Flavonoidit ovat kasveissa yleisesti esiintyviä, usein voimakkaan värisiä yhdisteitä, joilla voi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että marjojen flavoinoidien pitoisuuksissa ja koostumuksessa on etelä-pohjoisuuntautunutta vaihtelua Suomessa. Pohjois-Suomessa kypsyneet Vaccinium-luonnonmarjat sisälsivät enemmän flavonoideja kuin eteläsuomalaiset.

Sitrushedelmä- ja omenamehuväärennökset sekä väärennetty viini ovat yleisimpiä marja- ja hedelmäpohjaisia tuoteväärennöksiä. Pohjoisista Vaccinium-marjoista mustikan ravintolisiä on väärennetty esimerkiksi seljan ja Morus-puiden marjoilla, mustaherukoilla, juolukoilla, puolukoilla ja synteettisillä väriaineilla.