Outi Mäkelä haluaa selvityksen perustuslakituomioistuimesta

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Outi Mäkelä haluaa selvittää, miten politisoituminen näkyy päätöksenteossa, pitäisikö jotkut asiat erottaa eduskuntatyöstä ja vaikuttaako politiikka perustuslakivaliokunnan päätöksiin.

A-studio
Outi Mäkelä.
Outi Mäkelä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Outi Mäkelä (kok.) haluaa selvityksen siitä, pitäisikö Suomessakin siirtyä perustuslakituomioistuimeen. A-studio teki aiheesta juttua keskiviikkona.

- Tästä aiheesta olisi tärkeää tehdä kunnon selvitys ja arviointi. Oikeusministerin tai pääministerin tulisi nimetä riippumaton, ulkopuolinen selvitysmies arvioimaan perustuslakivaliokunnan ja -tuomioistuimen etuja ja haittoja, Mäkelä sanoo.

Mäkelä haluaa selvittää, miten politisoituminen näkyy päätöksenteossa, pitäisikö jotkut asiat erottaa eduskuntatyöstä ja vaikuttaako politiikka perustuslakivaliokunnan päätöksiin.

Mäkelä haluaisi selvittää myös oikeuskanslerin roolin suhteessa valiokuntaan.

- Pitäisi tutkia, onko uskottavaa, että poliitikon hattu jää aidosti eteiseen, kun astutaan valiokuntahuoneeseen ja selvittää, onko näyttöä siitä, että näin ei ole aina käynyt, Mäkelä sanoo.

Hän valittelee myös valiokunnassa käyvien asiantuntijoden kapea-alaisuutta.

- Asiantuntijoita on vähän, ja suurin osa heistä on miehiä. Palkkiot eivät houkuttele, ja lakioppineille avautuvat paremmat työmahdollisuudet toisaalla. Pitäisi pohtia, toisiko perustuslakituomioistuin ammattipuolelle uudenlaista kunnianhimoa ja perustuslaillista osaamista.

Mäkelä pohtii myös, onko perustuslakivaliokunta oikea taho arvioimaan esimerkiksi pääministerin toimintaa.

- Arvostelua tuli sekä Vanhasen että Kataisen arvioinnin yhteydessä. Myös sote- ja kuntakeskustelu sekä EU:n kriisirahasto ovat herättäneet kysymyksiä perustuslakivaliokunnan toiminnasta. Myös meidän maallikkojäsenten osaamista ja asiantuntemusta kyseenalaistetaan usein, Mäkelä pohtii.

Hän kertoo, että perustuslakivaliokunnan työkuorma on suuri.

- Valiokuntaan lähetetään lähes kaikki asiat, joita eduskunnassa on meneillään. Resursseja on vähän työmäärään verrattuna.

Asiaa selvitettiin viimeksi 2008 silloisen oikeusministerin Tuija Braxin (vihr.) vetämässä työryhmässä. Silloin tultiin siihen tulokseen, että perustuslakituomioistuinta ei tarvita. Selvitys ei Mäkelälle riitä, sillä se jäi hänen mukaansa liian heppoiseksi.

Hän vetoaakin nyt oikeusministeri Anna-Maja Henrikssoniin (r.), jotta tämä aloittaisi selvitystyön.

- Meillä on runsaasti puolueettomia tahoja, kuten Lauri Tarasti tai Leif Sevón, jotka voisivat ottaa asian selvitykseen. Tästä pitäisi nyt saada kunnon arviointi.