Lapin punaiset hanget tuo Annikki Kariniemen teatterin parrasvaloihin

Näyttelijä Topi Mikkola on tehnyt Rosa Liksomin teksteihin perustuvissa monologeissaan monenlaista roolia: peräkamaripoikia, kylän kevytkenkäisiä naisia, Lapin suuren taiteilijan. Tällä kertaa hänet nähdään Kemin kaupunginteatterin Sipi-näyttämöllä Tornionlaakson kirjailija Annikki Kariniemenä.

Rosa Liksom
Näyttelijä Topi Mikkola ja kirjailija Rosa Liksom Kemin kaupunginteatterin Sipi-näyttämöllä. Mikkola on Annikki Kariniemen roolivaatteissa näytelmästä Lapin punaiset hanget.
Antti Heikinmatti / Yle

Annikki Kariniemen valinta Topi Mikkolan näytelmämonologin aiheeksi oli tekstin kirjoittajalle Rosa Liksomille itselleenkin yllätys. Koskettava tarina vei kuitenkin mukanaan siinä määrin, että aiheesta on syntymässä myös romaani.

– Kariniemi on aika kaukana omimmasta genrestäni kirjallisuudessa ja lisäksi hän oli perhetuttumme. Pelkäsin häntä lapsena. Tekstejä lukiessa kävi kuitenkin nopeasti selväksi, että hänet pitää nostaa esille uudelleen, Rosa Liksom kertoo.

Mikkolan rooli traagisen avioliiton kokeneena Kariniemenä hieman ennen kuolemaa vakuutti Liksomin.

– Topi on kyllä sisäistänyt Annikin todella hyvin, Liksom kehuu.

Koskettava ja henkilökohtainen teos

Topi Mikkolalle itselleen rooli on ollut raskas ja henkilökohtainen. Näytelmässä Annikki Kariniemi on 68 vuotta, Mikkola taas täyttää maaliskuussa 65.

– Tämä oli henkisesti raskas roolityö, koska tarinassa on niin paljon yhtymäkohtia omaan elämään. Kariniemen elämä perhehelvetti on myös ollut todella koskettava, Mikkola kuvailee.

Näytelmän teksti syntyi erikoisella tavalla: sitä kirjoitettiin osittain yhtä aikaa dramatisoinnin kanssa. Liksom lähetteli Topi Mikkolalle ja ohjaaja Jani Manniselle harjoitustekstejään sitä mukaa kun niitä syntyi.

– Totta kai saimme lopulta myös kokonaisen tekstinkin. Ja itse asiassa materiaalin runsaus oli meille etu - saatoimme valita mitä tuomme näyttämölle ja mitä emme, Manninen sanoo.

Unohdettu Annikki Kariniemi

Tornionlaaksolainen kirjailija Annikki Kariniemi oli aikoinaan jopa Suomen myydyin kirjailija. 40 vuotta sitten kuollut lappilaistaiteilija on kuitenkin painunut monilta unohduksiin.

Liksomin mielestä hänen kirjansa ovat kuitenkin puutteistaan huolimatta yhä varsin ajankohtaisia.

– Esimerkiksi teos Erään avioliiton anatomia on tarinaltaan todella vahva eikä se ole vanhentunut. Mielestäni se on Kariniemen tuotannossa kaikkein merkittävin, Liksom sanoo.

Lapin punaiset hanget -näytelmä saa ensi-iltansa Kemin kaupunginteatterin Sipi-näyttämöllä tiistaina 18.2. ja jatkaa muun muassa KOM-teatteriin Helsinkiin maaliskuussa.