Kajaanilaissimulaattori on läpimurron kynnyksellä

Kajaanissa muutaman vuoden kehitetty Athene -projektin simulaatioversiot ovat lyömässä itseään läpi paitsi urheilussa myös terveydenhuollossa sekä rakennussuunnittelussa. Pienen porukan kehittelytyö on laajenemassa myös maailmalle. Simulaattorit on hyväksytty maailman suurimman Terveys-, Hyvinvointi- ja Fitness-tapahtuman finalistiksi Kölniin huhtikuussa.

Kajaanin ammattikorkeakoulun tiloissa simulaatiotekniikkaa kehittävä Athene-projekti on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Athene-simulaattori on nimetty FIBO-finalistiksi maailman suurimpaan Terveys-, hyvinvointi ja fitness -tapahtuman finaaliin Kölniin huhtikuussa. Projektipäällikkö Veli-Matti Nurkkalan mukaan finaaliin pääsy ei ole helppoa.

- Varmasti toistatuhatta muutakin näytteilleasettajaa on sinne laittanut oman ilmoituksen sisälle. Finaalialueelle pääsee kuitenkin vain kourallinen esittelemään tuotteitaan.

Tapahtumassa kävi viime vuonna lähes 100 000 ihmistä, joten maailman markkinat ovat Athenen ulottuvilla.

Simulaattori on nyt myös osa terveydenhuoltoa

Kotimaassa urheilusimulaatioiden kehittely jatkuu muunmuassa suunnistuksen ja hiihdon hyväksi. Simulaatiot ja pelimaailma on otettu myös terveydenhuoltoon mukaan. Projektipäällikkö Terho Pekkala Kainuun Uudesta Sairaalasta kertoo, että Athenen kanssa rakennetaan simulaatio-ohjelmia kuntoutustarpeisiin.

Kuva: Athene -projekti

- Simulaatiossa on esimerkiksi kaupungilla kulkemista, reitin muistamista ja erilaisia arkisia tehtäviä. Nämä voivat soveltua sekä tuki- ja liikuntaelinkuntoutujille, muistisairaille tai esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöpotilaille.

Oma versionsa kuntoutukseen tulee myös maastossa liikkumiseen. Vuokatin maastoissa liikkumisesta on tulossa osa kuntoutumista.

Simulaattorilla tehdään sairaalaa ja maailmakin on ulottuvilla

Kuntoutuksen lisäksi Athenea hyödynnetään myös Kainuun uuden keskussairaalan suunnittelussa. Kaikkea ei enää tarvitse vääntää paperille suunnittelupöydällä vaan hahmottaminen voi tapahtua uusin keinoin, visioi Pekkala.

- Kyllä meillä sellainen vahva näkemys on, että tämäntyyppiseksi sairaala ja terveydenhuollon maailma kehittyy. Jos ei nyt ihan virtuaalisairaalasta voida puhua, niin merkittävillä tavoilla näillä asioilla on kuitenkin merkitystä jatkossa.

Nurkkala on tyytyväinen uudesta läpimurrosta terveydenhuoltoon ja rakentamisen suunnitteluun. Hän toteaa, että valmius on jo mennä paljon pidemmällekin. Ja se tarkoittaa maailmalle menoa.

- Kuntosali on nyt se selkeästi ensimmäisenä tähtäyksessä, mutta kuntoutus ja kuntotestaus ovat sellaisia osa-alueita, mihinkä Athene toisi merkittävästi uusia mahdollisuuksia.