1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Badding-musikaali pyrkii artistin suosion pinnan alle

Vaasan kaupunginteatterissa saa syyskuussa ensi-iltansa Baddingin eli Rauli Somerjoen elämään perustuva musikaali. Musikaalin on käsikirjoittanut Baddingin elämään perehtynyt Heikki Metsämäki ja ohjaajana työskentee Fiikka Forsman.

Rauli "Badding" Somerjoki kuvattuna 1960-luvun lopulla. Kuva: Rauli Tanskanen / YLE

Vaasan kaupunginteatterissa ryhdytään huhtikuussa harjoittelemaan Badding-musikaalia. Rauli Somerjoki on tullut tutuksi monista kappaleistaan, kuten Paratiisi, Valot, Laivat ja Ikkunaprinsessa.

Ohjaaja Fiikka Formanin ensimmäiset muistot Baddingiin liittyvät M.A Nummisen ja Pekka Jalkasen tuottamaan lastenlaululevyyn, jossa Rauli Somerjoki esittää kappaleen Apina ja Gorilla. Forsman on erittäin iloinen, että pääsee nyt työstämään kuuluisasta muusikosta teosta, jonka hän on halunnut tehdä jo vuosia.

Forsman kuvailee tulevaa musikaalia musiikkidraamaksi, joka ei pyri vain hyötymään Baddingin tunnetuista kappaleista.

– Yritämme päästä käsiksi siihen, miksi Badding tuntuu soivan niin käsittämättömän syvästi sitä suomalaisuutta, Forsman kertoo.

Yritämme päästä käsiksi siihen, että miksi Badding tuntuu soivan niin käsittämättömän syvästi sitä suomalaisuutta

Ohjaaja Fiikka Forsman

Pari päivää elämästä

Badding -Rokkiin ja takaisin -musikaali kertoo Baddingin elämästä muutaman päivän ajalta 80-luvun puolivälissä. Kyseisestä hetkestä irrottaudutaan kuitenkin takaumiin, joissa tapahtumat ja hahmot eivät ole kronologisessa järjestyksessä.

– Takaumilla pyritään valaisemaan sitä, mistä ne laulujen lunnaat, mistä ne runot, mistä se henkilö kumpuaa, Forsman kertoo.

Musikaalin käsikirjoituksesta on vastannut Heikki Metsämäki, joka on perehtynyt Baddingin uraan ja elämään laajasti.

Ohjaaja Fiikka Forsman, käsikirjoittaja Heikki Metsämäki ja teatterinjohtaja Erik Kiviniemi odottavat innolla tulevaa Badding-musikaalia Kuva: Merja Siirilä / Yle

Vielä päätähteä vailla

Musikaalin harjoitukset käynnistyvät huhtikuussa. Vielä musikaali hakee muun muassa päätähteä eli Baddingia, joita tarvitaan parikin kappaletta. Koe-esiintymisiä rooliin järjestetään helmikuun lopulla. Forsmanin mukaan haussa voi olla kaksi hyvinkin erilaista näyttelijää, joista toisen vahvuus voi olla laulu ja toisen näytteleminen.

– Joku, joka laulaa oivallisesti ja lähenee sitä ilmaisutapaa, millä Badding esiintyy, voi olla vahvoilla vaikka ei olisi kokenut näyttelijä. Badding voidaan koostaa niin sanotusta mosaiikista, Forsman toteaa.

Pyörryttävä Badding

Erityisen innoissaan tulevasta produktiosta on teatterinjohtaja Erik Kiviniemi, joka paljastuu tosifaniksi. Badding on tehnyt muusikkona niin suuren vaikutuksen, että Kiviniemi ilmaisi jo hakiessaan Vaasan kaupunginteatterin teatterinjohtajaksi halunsa tehdä Badding-musikaalin. Nyt toive toteutuu.

Mähän oli tulloin niin ujo poika Oravaisista, että ei tullut mieleenkään mennä niin lähelle ja pyytää nimikirjoitusta

Teatterinjohtaja Erik Kiviniemi

– Mun mielestä se on sellainen aihe ja sellainen tarina, että me osattaisiin se hyvin, Kiviniemi perusteli tällöin valintaansa.

Asuessaan Helsingissä näki Kiviniemi Rauli Somerjoen usein kadulla. Ensimmäiset kohtaamiset saivat Kiviniemen lähes pyörtymään. Nimikirjoitusta hän ei tuolloin kuitenkaan uskaltanut pyytää.

– Mähän olin tuolloin niin ujo poika Oravaisista, että ei tullut mieleenkään mennä niin lähelle ja pyytää nimikirjoitusta, Kiviniemi naurahtaa.