1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittirannalle jäi jälkiä perheen askelista 800 000 vuotta sitten

Yhtä vanhoja jälkiä eurooppalaisista ihmisistä ei ole löydetty koskaan ennen. Eroosio toi painaumat esille, ja aallot huuhtoivat ne pois, mutta tutkijat ehtivät ottaa niista tarkat kuvat

Ulkomaat
Arkeologit työskentelemässä rannalla.

Euroopasta on löytynyt ihmisen jalanjälkiä, joita vanhempia tunnetaan vain Afrikasta. Nykyisessä Itä-Englannissa Norfolkin rannikolla tallustelleet muinaiseurooppalaiset jättivät yli 800 000 vuotta sitten vanhimmat koskaan löydetyt varmat merkit Euroopan asutuksesta.

Jälki paljastui viime keväänä Happisburghin kylän rannasta laskuveden alta, kun kova merenkäynti oli kuluttanut satojen tuhansien vuosien takaiset painanteet ihmissilmin nähtäviksi. Sadetta ja merta vastaan taistelleet tutkijat ehtivät videoida jäljet, ennen kuin ne huuhtoutuivat pois.

Liverpoolilaisen John Mooren yliopiston tutkija Isabelle De Groote vahvisti jäljet todellakin ihmisjalkojen jättämiksi. Hänen arvionsa mukaan rannalla oli kävellyt aikuinen mies, mahdollisesti nainen ja muutamia lapsia, kaikkiaan ehkä viisi ihmistä.

Painanteiden koosta hän pystyi arvioimaan myös kävelijöiden koon. Mies oli 175-senttinen, pienin lapsi vain 90 senttiä. Toiseksi pisin oli ehkä nainen, ehkä nuori mies. Aikuisen miehen kengän koko – jos kenkiä olisi tuolloin ollut olemassa – olisi ollut 43, De Groote laskee.

Maakannas yhdisti Englannin Ranskaan

Sen sijaan se, keitä ihmiset olivat, on hieman epäselvempää. Todennäköisimmin he olivat euroopanihmisiä eli Homo antecessor -lajia, jota tiedetään eläneen Etelä-Euroopassa. Norfolkiin heidän esivanhempansa olisivat päässeet pitkin maakannasta, joka yhdisti Britannian muuhun Eurooppaan miljoona vuotta sitten. Ilmaston kylmeneminen olisi kuitenkin koitunut heidän kohtalokseen pian heidän rantakävelynsä jälkeen.

Heidelberginihmisiä Britanniaan tuli puoli miljoonaa vuotta sitten. Heistä arvellaan kehittyneen neandertalinihmisiä, jotka asuttivat Britanniaa ajoittaisesti yli 350 000 vuoden ajan. Sitten alkoi meidän esivanhempiemme eli nykyihmisten aika.

Sen puolesta, että Happisburghin kävelijät olisivat olleet euroopanihmisiä, on saatu aiemmin epäsuoria todisteita. Tutkijat ovat löytäneet samoilta seuduilta kivityökaluja, jollaisia euroopanihmisten tiedetään käyttäneen muualla, ja eläinten luita, joissa on vastaavia teurastusjälkiä.

Tutkimus julkaistaan perjantaina tiedelehti PLoS Onessa. Löytöstä kertovat useiden kuvien kera muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, The Independent -lehti ja monet muut brittiviestimet. Britannian luonnonhistoriallisessa museossa Lontoossa aukeaa ensi viikolla näyttely Euroopan miljoonan vuoden ikäisestä asutuksesta.

Lue seuraavaksi