1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Raamatun kertomukset ja antiikin tarinat menevät koululaisilta sekaisin – "Herkules ja Midas seikkailevat Raamatussa"

Myös osalla brittikoululaisten vanhemmista on suuria puutteita tiedoissaan, osoittaa Britannian Raamattuseuran teettämä tutkimus.

Sirkukseläimiä kävelytettiin Euroopan ensimmäisen raamattuaiheisen huvipuiston, Nooan arkkia esittävän 70-metrisen laivan vierellä Cuxhavenin satamassa, Saksassa heinäkuussa 2013. Kuva: Ingo Wagner / EPA

Monilla koululaisilla on suuria vaikeuksia erottaa Raamatun kertomukset antiikin taruista ja muista kertomuksista. Raamatun tunnetuimmat kohdatkin ovat monelle täysin vieraita, osoittaa Britannian Raamattuseuran teettämä tutkimus.

43 prosenttia kyselyyn vastanneista 8–15-vuotiaista lapsista sanoi, ettei ole koskaan kuullutkaan Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta. Jeesuksen syntymätarina oli vieras 25 prosentille, Aatami ja Eeva 38 prosentille ja Nooan arkki 23 prosentille. 63 prosenttia kyselyyn vastanneista lapsista ei tuntenut luomiskertomusta ja 54 prosenttia ei tiennyt tarinaa Joosefin värikkäästä takista.

Osa lapsista puolestaan tuntee nämä kertomukset niin hyvin, että nimeää ne lempikertomuksikseen. Kun vastaajilta kysyttiin suosikkitarinaa Raamatusta, nousivat kärkeen Nooan arkki, Jeesuksen syntymä ja Joosefin värikäs takki.

Kun lapsia pyydettiin poimimaan listasta Raamattuun kuuluvia henkilöitä ja kertomuksia, päätyivät osassa vastauksista raamatullisiksi hahmoiksi niin kuningas Midas, Ikaros kuin Herkuleskin. Midaksen ja Ikaroksen yhdisti Raamattuun yhdeksän prosenttia ja Herkuleksen kuusi prosenttia vastaajista.

Toisaalta näin kysyttäessä Aatamin ja Eevan osasi yhdistää Raamattuun 81 prosenttia, Nooan arkin 80 prosenttia ja Jeesuksen syntymän 71 prosenttia vastaajista.

35 prosenttia lapsista kertoi, että vanhemmat ovat lukeneet heille Raamattua. 16 prosenttia kertoi kuulleensa Raamatun kertomuksia isovanhemmiltaan. Vastaajien joukossa oli sekä kristittyjä että muihin uskontokuntiin kuuluvia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös koululaisten vanhempien Raamattu-tietoutta. Vaikka aikuiset tunsivat Raamatun lapsia paremmin, oli vanhempien tiedoissakin pahoja aukkoja. 30 prosenttia aikuisista ei osannut yhdistää Aatamia ja Eevaa Raamattuun. 31 prosenttia ei tunnistanut kertomusta Daavidin ja Goljatin kohtaamisesta raamatulliseksi. 27 prosenttia ei tiennyt laupiaan samarialaisen esiintyvän Raamatun sivuilla.

Kyselyn perusteella Raamattu tunnetaan Walesissä selvästi muuta maata paremmin.

YouGov-tutkimusyhtiön tekemään kyselyyn vastasi 804 iältään 8–15-vuotiasta lasta sekä 1 091 aikuista, joilla on 3–16-vuotiaita lapsia.