Turku haastaa kaupunkilaiset visioimaan tulevaisuutta

Kaupunki on laatinut vuoden 2029 yleiskaavasta kolme raflaavasti erilaista vaihtoehtoa. Maaliskuussa kaupunkilaiset pääsevät avaamaan sanaisen arkkunsa.

Yleiskaava
Kävelijöitä Turun Kirjastosillalla.
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Turun kaupunki on laatinut vuoden 2029 yleiskaavalle kolme kärjistettyä vaihtoehtoa.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoo, että nyt on tavoitteena saada nimenomaan suoraa palautetta esimerkiksi siitä, panostetaanko keskustaan vai laitamille.

- Tässä on nyt tarkoituksellisesti tehty liioiteltuja vaihtoehtoja. Me kaipaamme mielipiteitä siitä, mitä kaupunkilaiset haluavat, sanoo Hintsanen.

Panokset keskustaan vai taajamiin?

Ensimmäisessä kaavavaihtoehdossa korostuu keskusta, toisessa niin sanotut kasvukäytävät ja kolmannessa taajamiin hajautettu kasvu.

- Kärjistetysti sanottuna ykkösvaihtoehdossa kaikki kaupungin kasvu sijoittuisi keskustan tuntumaan. Mukana olisi kuitenkin myös muita keskuksia, kuten Skanssi ja Länsikeskus.

Tässä on nyt tarkoituksellisesti tehty liioiteltuja vaihtoehtoja.

Timo Hintsanen

Vaihtoehto kaksi on saanut nimekseen "kasvukäytävät".

- Keskustan lisäksi tapetilla olisivat niin sanotut kehityskäytävät, esimerkiksi käytävät Turun saariin, sanoo Hintsanen.

Kolmas vaihtoehto kulkee nimikkeellä "hajautettu kasvu".

- Siinä hyvin suuri osa rakentamisvaihtoehdoista olisi keskusta-alueiden ulkopuolella, esimerkiksi Pansion suunnalla, selventää Hintsanen.

Kaupunkilaisia kuullaan maaliskuussa

Turku järjestää kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia maaliskuussa. Tilaisuuksien tarkka aikataulu on kuitenkin vielä avoin.

Maanantaina yleiskaavasuunnitelmiin tutustuvat strategiaseminaariin kutsutut Turun kaupunginvaltuutetut.