Keski-Afrikan tasavallassa ehkä sotarikoksia

Keski-Afrikan tasavallassa alkanut vallankumousyritys on käynnistänyt väkivallan kierteen. Poliittisena alkanut kuohunta on muuttunut väkivallaksi ja ryöstelyksi, ja nostanut uskontoryhmät toisiaan vastaan.

Ulkomaat

Kansainvälinen rikostuomioistuin on aloittanut alustavat tutkimukset Keski-Afrikan tasavallassa mahdollisesti tehdyistä sotarikoksista.

Syyttäjä Fatou Bensouda määräsi tutkimukset aloitettavaksi sen jälkeen, kun Keski-Afrikan tasavallasta alkoi tulla tietoja raakuuksista. Bensoudan mukaan tilanne maassa on muuttunut pahasta huonommaksi.

Keski-Afrikan tasavallassa tapahtuu paitsi ryöstelyä, myös tappoja, raiskauksia ja ihmisten sieppaamista seksiorjiksi. Uhrit saatetaan valita uskonnollisin perustein. Jopa neljännes maan 4,6 miljoonan asukkaan väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Viimeaikaiset raakuudet ovat kohdistuneet maan muslimivähemmistöön. Tuhansia muslimeja on paennut pääkaupungista Banguista rauhanturvaajien saattelemina. Silminnäkijöiden mukaan yksi kuorma-auton lavalta pudonnut mies olisi joutunut rajun pahoinpitelyn uhriksi.

Keski-Afrikan tasavallan väkivaltaisuudet alkoivat viime maaliskuussa, kun maan pohjoisosan muslimiryhmittymät, ns. Selekat liittyivät yhteen ja syöksivät vallasta pitkäaikaisen presidentin Francois Bozizen.

Alun perin puhtaasti poliittisena alkanut liikehdintä muuttui ryöstelyksi ja väkivallaksi. Tämä taas käynnisti kristyn väestön piirissä voimakkaan vastareaktion.

Keski-Afrikan tasavaltaan on tullut ulkomaisia rauhanturvaajia, mutta ne eivät ole kyenneet rauhoittamaan tilannetta varsinkaan Banguin ulkopuolella.

Lähteet: AP, AFP, Reuters