YK: Homsin evakuoidut eläneet viisi kuukautta oliiveilla ja puiden lehdillä

Homsin piiritetyn kaupungin tilanne on lohduton, kertovat kaupungista evakuoidut. Kelvollista ruokaa ei ole enää jäljellä. YK:lla on varattuna runsaasti elintarvikkeita, jos kuljetus vain saadaan järjestymään.

Ulkomaat
Syyria Homsin kaupunki
EPA / STR

Syyrialaisesta Homsin kaupungista on perjantain aikana evakuoitu 83 ihmistä, kertoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP.

Evakuoidut ovat vanhuksia, naisia ja lapsia. Osa vanhoista naisista jouduttiin tuomaan pyörätuolien avulla.

WFP:n mukaan evakuoidut ovat erittäin heikossa kunnossa ja nälkiintyneitä. Monet kertoivat, etteivät ole saaneet leipää viiteen kuukauteen. He ovat syöneet mitä vain ovat saaneet käsiinsä - oliiveja, ruohoa ja puiden lehtiä.

Homsin vanhassakaupungissa ei heidän mukaansa ole juuri mitään ruoaksi kelpaavaa, ainoastaan jonkin verran vehnäsuurimoita ja sekin hyönteisten pilaamaa.

YK ja Syyrian Punainen puolikuu olivat varanneet evakuoiduille ruokaa ja tarjolla on myös sairaanhoitoa. Lisäksi Homsista ulos päässeille lapsille oli vaatteita ja naisille hygieniatarvikkeita.

Piiritettyyn kaupunkiin yritetään huomenna lauantaina viedä ruokaa. WFP on varannut elintarvikkeita 2 500 henkilön tarpeisiin puoleksi vuodeksi.

WFP kertoo, että Homsin vanhakaupunki on ollut poikkeuksellisen vaikea avustuskohde. Järjestö on kuitenkin onnistunut avustustyössään muualla Homsin hallintoalueella. Ruokaa on saanut noin 687 000 ihmistä.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP, AP