Espanjan prinsessa Cristina tuomioistuimen eteen

48-vuotiasta Cristinaa epäillään rahanpesusta ja veropetoksesta.

Espanjan prinsessa Cristinan on saapunut tänään oikeuden kuultavaksi Palma de Mallorcalla.

Prinsessa tekee samalla kyseenalaista historiaa, sillä yksikään Espanjan kuningasperheen jäsen ei ole tiettävästi ollut aiemmin oikeuden edessä kuultavana rikosepäilyistä.

48-vuotiasta Cristinaa epäillään rahanpesusta ja veropetoksesta. Virallisia syytteitä prinsessaa vastaan ei ole ainakaan toistaiseksi nostettu.

Kuulustelua ei kuvata

Oikeustalo Palma de Mallorcalla on lauantaina poliisin tarkkaan eristämä. Talolle on kertynyt mielenosoittajaryhmiä ja mediahuomio on valtaisa.

Tuomari salli prinsessan saapua autolla suoraan ovelle, toisin kuin muiden epäiltyjen. Cristinan kuulustelua ei myöskään videoida.

Kuningashuoneen on toivonut, että prinsessa välttäisi rikossyytteen. Espanjan lehtien mukaan syyttäjälaitos on valmistellut mallin, jolla Cristina voisi vapautua vankeustuomion uhasta palauttamalla valtiolle noin 600 000 euroa.

Oikeustapaus liittyy prinsessan puolison, Palman herttuan Iñaki Urdangarin toimiin hyväntekeväisyysjärjestön johdossa. Urdangarin epäillään kavaltaneen liikekumppaninsa kanssa järjestöltä miljoonia euroja vuosien 2004–2007 välillä.

Urdangarinia uhkaa useiden vuosien vankeustuomio.

Salsatunteja ja sisustusta

Useimmat espanjalaisista katsovat prinsessan osallistuneen tietoisesti miehensä liiketoimiin.

Urdangarinin johtama säätiö järjesti liikunta- ja urheiluaiheisia tapahtumia ja harjoitti epämääräistä konsultointia. Se rahasti arvovaltaisilla suhteillaan kovia ylihintoja, jotka maksettiin julkisista varoista, vaikka järjestö oli nimellisesti voittoa tavoittelematon.

Urdangarinilla ja prinsessalla taas oli yritys, joka laskutti säätiöstä rahaa pariskunnan omaan kulutukseen. Prinsessa makseli yrityksen kortilla salsakurssejaan ja sisusti hankittua luksuspalatsia. Yrityksellä ei ollut varsinaista liiketoimintaa, vaan sitä käytettiin tutkinnan mukaan veropetokseen. Prinsessa puolestaan oli verottajan suuntaan eräänlainen suojakilpi.

Käytännössä prinsessa Cristina on mediassa ja kansalaisten silmissä jo moraalisesti tuomittu.

Skandaali on myös tahrannut kuningashuoneen maineen ja tärvellyt vanhan kuninkaan Juan Carlosin kansansuosiota. Monien mielestä kuningas on käyttänyt asemaansa suojellakseen tytärtään – samalla kun hän on puhunut samanarvoisuudesta lakien edessä.

Prinsessa Cristina ja Iñaki Urdangarin ovat kiistäneet syytteet väärinkäytöksistä.