Kielitutkija: Alkaa tehdä oli besserwissereiden lempilapsi

Seuraava yleiskieleen hyväksyttävä puhekielinen ilmaisu saattaa olla kaksoispassiivi "ei oltu tehty", arvioi suomen kielen tutkija.

Kotimaa
Lari Kotilainen.
Lari Kotilainen.Yle

Suomen kielen lautakunnan aiemmin tällä viikolla tekemä päätös alkaa tekemään -muodon hyväksymisestä yleiskielessä ei ole merkki kielen rapistumisesta, arvioi Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut tutkija.

– En sinänsä pidä tätä kielen muutoksena, sillä molemmat muodot ovat olleet olemassa kauan. Virkamiehet olivat vain päättäneet, ettei toinen muoto ole kirjakielinen ja nyt samat virkamiehet päättivät että muoto on ok, suomen kielen tutkija Lari Kotilainen Helsingin yliopistosta sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

– Alkaa tehdä -muoto oli tällainen besserwissereiden lempilapsi.

Itse Kotilainen sanoo olleensa sitä mieltä, että molempia muotoja voisi yleiskielessä käyttää. Suomen kielen lautakunnan päätöstä hyväksyä alkaa tekemään -muoto hän silti pitää yllättävänä, sillä "lautakuntaa ei voi pitää liberaalisuuden majakkana".

Seuraava yleiskieleen hyväksyttävä puhekielinen ilmaisu saattaa olla kaksoispassiivi. Tällä hetkellä lautakunnan mukaan pitää käyttää muotoa "ei ollut tehty", puhekielessä taas käytetään muotoa "ei oltu tehty", mikä on virallisen kielinormin vastainen.

– En usko, että lautakunta vähään aikaan murtaa seuraavaa symbolia, Kotilainen kuitenkin arvioi.

Se, että kieli muuttuu, on Kotilaisen mukaan välttämätöntä.

– Jos kieli ei muuttuisi, miten me esimerkiksi puhuisimme nettiin liittyvistä asioista?