Kranaattituli uhkaa Homsin tulitaukoa

YK:n on määrä toimittaa kaupunkiin ruokaa ja lääkkeitä tänään lauantaina. Syyrian kiistan osapuolet syyttävät toisiaan tulituksesta.

Ulkomaat

Saarrettua Homsin kaupunkia tulitettiin kranaateilla lauantaina. Kaupungissa kuultiin aamulla yhteensä viisi räjähdystä.

Tulituksen pelätään uhkaavan täksi päiväksi suunniteltuja YK:n apukuljetuksia. Homsissa pitäisi olla voimassa kolme päivää kestävä tulitauko evakuointien ja apukuljetusten turvaamiseksi.

Syyrian sodan osapuolet syyttävät tulituksesta toisiaan. Hallituksen mukaan aseistautuneet terroristiryhmät rikkoivat tulitauon. Hallitusta syyttävät kapinalliset puolestaan sanovat tulituksen sattuneen samaan aikaan, kun kaksi YK:n autoa yhdessä kapinallisjoukon kanssa oli lähestymässä saarrettuja alueita.

YK:n ruoka- ja lääketoimituksia Homsiin vievä autosaattue ei ole vielä lähtenyt kohti Syyrian armeijan piirittämää Homsin vanhaa kaupunkia, jonne ei ole toimitettu apua vuoden 2012 puolivälin jälkeen.

Perjantaina Homsista evakuoitiin 83 siviiliä, joista osassa oli YK:n mukaan merkkejä aliravitsemuksesta. Evakuoidut ovat vanhuksia, naisia ja lapsia, ja monet hyvin heikossa kunnossa, kertoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP. Homsin vanhassa kaupungissa arvioidaan olevan saarroksissa 2500 siviiliä.

Alueella toimii useita kapinallisryhmiä, mikä tekee vanhasta kaupungista poikkeuksellisen vaikean avustuskohteen.

Lähteet: AFP, Reuters