Hyppää sisältöön

Poliisi selvittää Wikipedian rahankeräystä Suomessa

Poliisihallitus on herännyt arvioimaan, onko Wikipedian harrastama lahjoitusten pyytäminen yksityishenkilöiltä Suomen rahankeräyslain vastaista.

Kansainvälinen tietosanakirja Wikipedia on joutunut viranomaisselvityksen kohteeksi Suomessa. Syynä selvitykselle on se, että tietosanakirja pyytää suomenkielisillä sivuillaan lahjoituksia yksityishenkilöiltä toimintansa rahoittamiseen.

Suomen rahankeräyslain mukaan lahjoituksia voivat kerätä vain luvanvaraiset yleishyödylliset järjestöt. Poliisihallitus on lähettänyt suomenkielisen Wikipedian ylläpidolle selvityspyynnön,  jossa se pyytää perusteluja sille, miksi lahjoitusten pyytäminen yksityisiltä käyttäjiltä ei ole luvatonta rahankeruuta.

Wikimedia Foundationin kanssa yhteistyötä tekevä suomalainen yhdistys Wikimedia Suomi ry:n mukaan poliisin selvityspyyntö on ohjattu Wikimedia Foundation lakiasiainosastolle, joka on ottanut asian käsittelyynsä.

Poliisin asettama takaraja lausunnon antamiselle on perjantaina helmikuun 21. päivä.

Ei rahaliikennettä suomalaisten kautta

Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtaja Tommi Kovala ihmettelee selvityspyyntöä, sillä Wikipedian rahankeräys ei ole missään vaiheessa ollut suomalaisten käsissä. Lahjoitukset kulkevat suoraan Yhdysvalloissa toimivalle Wikimedia Foundationille.

- Kyseessä on Yhdysvaltalainen toimija, jolla ei ole edes palvelimia Suomessa. Luultavasti tämä selvityspyyntö johtuu siitä, että rahankeruupyyntö on suomenkielisessä Wikipediassa ja suomeksi, kertoo Kovala.

Kovalan mukaan Wikimedia Suomi ry ja suomenkielisiä sivustoja ylläpitävä avoin internet-projekti ovat yhteistyöstä huolimatta täysin itsenäisiä amerikkalaisesta emosäätiöstä ja toisistaan.

- Käytämme Wikimedia-brändiä ja teemme yhteistyötä heidän kanssaan, mutta lainopillisesti kumpikin toimii itsenäisesti. Se voi kuulostaa hiustenhalkomiselta, että on Wikipedian suomalainen ylläpito, paikallisyhdistys ja säätiö vielä erikseen, mutta on tärkeää, että tällaisia eroja on, jotta tietosanakirjan sisältö pysyy puolueettomana, perustelee Kovala järjestelmää.

.
.