Professori Sunnuntaisuomalaisessa: K18-pelien antaminen omille lapsille pitäisi olla rikoslaissa rangaistavaa

K18-merkittyjä pelejä voi antaa omien lapsien käyttöön. Rikosoikeuden professori arvioikin Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että kaksi vuotta sitten voimaan astunut kuvaohjelmalaki on epäonnistunut.

Ikärajamerkinnän K18 saaneiden ohjelmien ja pelien antaminen omille lapsille pitäisi olla rikoslaissa rangaistavaa, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Tällä hetkellä rikoslain mukaan se, joka antaa alle 18-vuotiaalle käyttöön K18-merkityn ohjelman tai pelin, on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lain soveltamista valvovan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mukaan laki koskee vain julkista levittämistä eli se ei koske kodeissa tapahtuvaa pelien luovuttamista lapsille.

– Jos vanhempi laittaa lapsensa kännykkään pelin, ja on syytä olettaa, että peliä katsovat tai pelaavat sitten myös muut, vanhempi on periaatteessa saattanut pelin yleison saataville. Ennakkotapausta asiasta ei kuitenkaan tiettävästi ole, Tolvanen sanoo Sunnuntaisuomalaisessa.

Tolvanen katsookin, että ohjelmien ja pelien antamista koskeva kuvaohjelmalaki on epäonnistunut. Laki tuli voimaan kaksi vuotta sitten.