Vanhojen kerrostalojen energiansäästö kannattaa

Vanhoihin kerrostaloihin asennetaan nyt lämmön talteenottojärjestelmiä, jotka hyödyntävät ulos puhallettavasta ilmasta saatavaa lämpöä.

Kotimaa
Vanhoja kerrostaloja.
Seppo Sarkkinen / Yle

Nousevien lämmityslaskujen kanssa tuskailevat taloyhtiöt etsivät uusia keinoja säästää energiaa.

Tänä vuonna satoihin vanhoihin kerrostaloihin asennetaan lämmön talteenottojärjestelmä, joka hyödyntää ulos puhallettavasta ilmasta saatavaa lämpöä rakennuksen lämmittämiseen.

Kotkalaisen As Oy Satamamiehen ullakolla pyörivä laiteisto jäähdyttää asunnoista imettävän poistoilman pariasteiseksi. Aiemmin jopa kolmannes kerrostalon käyttämästä lämmöstä on puhallettu ilmaan. Talteen saatu lämpö hyödynnetään kesällä käyttöveden ja talvella kiinteistön lämmittämiseen.

– Olemme laskeneet, että tämän pitäisi tuoda säästöjä lämmityskuluihin 30-40 prosenttia, laskee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Rokkanen.

Osa säästöstä tosin hupenee kasvavaan sähkölaskuun, sillä lämmön talteenottojärjestelmä kuluttaa sähköä.

– Järjestelmä maksaa silti itsensä takaisin seitsemässä tai kahdeksassa vuodessa, sanoo Rokkanen.

Taloyhtiön vuotuisista kuluista neljänneksen lohkaisee lämmitys. Säästöjä on haettu uusimalla ulko-ovet, lasittamalla parvekkeet ja takavuosina on säädetty myös patteriverkosto. Poistoilmalämpöpumpun lasketaan alentavan vuotuista kaukolämpölaskua tuhansilla euroilla.

– Laitteiston hankinta ei vaikuta yhtiövastikkeeseen. Taloyhtiö on ottanut lainan ja kertyneillä säästöillä kuoletetaan laina, sanoo hallituksen puheenjohtaja.

Poistoilmalämpöpumppuja on asennettu viime vuosina kymmeniin vanhoihin kerrostaloihin. Tänä vuonna laitevalmistajat odottavat tilausten määrän moninkertaistuvan, sillä kallistuva energia on saanut monen taloyhtiön hallituksen miettimään uusia säästökohteita vaihtoehtona yhtiövastikkeiden korottamiselle.

– Parhaimmillaan jopa puolet lämpölaskusta on saatu leikattua lämmön talteenottojärjestelmän myötä, sanoo järjestelmiä asentavan RS Partnersin toimitusjohtaja Juha Virkki.

Tähäntulokseen pääseminen tosin edellyttää, että samalla säädetään kiinteistön patteriverkosto.

Sisäilman laatu paranee

Poistoilmalämpöpumpun käyttöönotto parantaa usein vanhan kerrostalon sisäilman laatua.

– Meillä on aiemmin ollut poistoimuri päällä vain osan aikaa päivästä, mutta jatkossa laitteisto pyörii jatkuvasti, sanoo Jukka Rokkanen.

Poistoilmalämpöpumppu.
Poistoilmalämpöpumpun käyttöönotto parantaa usein vanhan kerrostalon sisäilman laatua.Jari Tanskanen / Yle

Kotkalaisessa kerrostalossa korvausilma aiotaan ottaa asuntojen parvekkeilta, jolloin käytävillä mahdollisesti olevat tuoksut eivät pääse enää leviämään asuntoihin.

Huonosti toimivat järjestelmät riesana

Osa kaukolämpöyhtiöistä haluaa rajoittaa lämmön talteenottojärjestelmien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin.

Syynä on se, että osa poistoilmalämpöpumpuista on suunniteltu huonosti ja lämmön talteenotto nostaa kaukolämpöveden paluuveden lämpötilaa liiaksi.

– Esimerkikksi tämmöinen tyypillinen tapaus on, että maalämpöohjelmalla tehdään säästölaskelmat, vaikka kyseessä on poistoilman lämmön talteenotto, millä ei ole mitään tekemistä maalämpökaivojen kanssa, harmittelee RS Partnersin toimitusjohtaja Juha Virkki.

Ongelma on samankaltainen, kuin ensimmäisten ilmalämpöpumppujen tullessa markkinoille toistakymmentä vuotta sitten. Taidot ja tiedot kohentuvat sitä mukaa, kun käyttökokemukset lisääntyvät.

– Voisin kuvitella, että kymmenen vuoden kuluttua aika harvassa ovat ne vanhat kerrostalot, joissa ei ole lämmön talteenottoa, siksi suuret säästöt tästä saadaan, sanoo Virkki.

Energiatalkoisiin kannustaa myös asuntojen energialuokitus, joka jatkossa vaikuttanee entistä enemmän myös myyntihintaan.

– Pahimmillaan tilanne voi olla sellainen, että mikäli asunnon energialuokitus on liian huono, asunto jää käsiin ja siihen on tehtävä merkittäviä parannuksia, ennen kuin sitä voi kaupata uudestaan, pohtii tutkijaopettaja Mika Luoranen Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta.