1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsiläiset puolsivat oikeiston esittämiä maahanmuuttokiintiöitä

Äänestys oli erittäin tasainen. Tulos merkitsee, että Sveitsi joutuu aloittamaan uudet neuvottelut EU:n kanssa työvoiman liikkuvuudesta.

Ihmiset jonottivat äänestyspaikalle Zürichissa 9. helmikuuta. Kuva: Walter Bieri / EPA

Sveitsissä pidetty kansanäänestys maahanmuuttorajoitusten tiukentamisesta on päätynyt rajoituksia kannattavien niukkaan voittoon.

Sveitsin television mukaan 50,5 prosenttia äänestäjistä on äänestänyt maahanmuuttokiintiöiden puolesta, ja 49,5 prosenttia vastaan. Hyväksytyksi tuleminen edellytti yli 50 prosentin ääniosuutta valtakunnallisesti, sekä enemmistöä vähintään kolmessatoista Sveitsin 26:sta kantonista.

Ero eri leirien välillä on alle 30 000 ääntä. Äänestysprosentti oli noin 56.

Esitys kulkee nimellä "Pysäyttäkää massamaahanmuutto". Sen läpimeno tarkoittaa, että Sveitsin hallituksen on neuvoteltava uudestaan Euroopan unionin kanssa tehty sopimus työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Sveitsi ei ole EU:n jäsen, mutta on ottanut käyttöön suuren osan sen säädöksistä.

Maahanmuutto on noussut keskustelun aiheeksi eri puolilla Eurooppaa ja siitä on ennakoitu keskeistä vaaliteemaa kevään europarlamenttivaaleihin.

Nainen äänesti Asconan kaupungissa 9. helmikuuta. Kuva: Michael Buholzer / AFP / Lehtikuva

Esitys tuo ehdottoman kiintiön

Oikeiston tekemä esitys tuo ehdottoman vuotuisen määrän maahan sallituille ulkomaalaisille.

Sveitsin talous on hyvässä kunnossa ja työttömyys alhaalla, mutta monet sveitsiläiset ovat huolissaan maahanmuuton vaikutuksista. Noin neljännes kahdeksan miljoonan väestöstä on ulkomaalaisia. Viime vuonna maahan saapui 80 000 uutta maahanmuuttajaa. Monien mielestä Sveitsistä on tullut liian täysi.

Vuodesta 2007 asti suurin osa EU:n 500 miljoonasta kansalaisesta on ollut tasavertaisia sveitsiläisten kanssa maan työmarkkinoilla. Nykytila perustuu vuonna 2000 Sveitsissä järjestettyyn kansanäänestykseen. Nyt äänestyksessä olevan esityksen tehnyt oikeistolaisen kansanpuolueen johtama liittouma pitää kuitenkin vuonna 2000 tehtyä päätöstä virheenä ja on halunnut kumota sen.

Kiintiön kannattajien mielestä vapaa liikkuvuus on kuormittanut asumista, terveydenhuoltoa, koulutusta ja julkista liikennettä. Heidän mukaansa ulkomaalaiset työntekijät myös ajavat palkkoja alas.

Sveitsin hallitus ja liike-elämä puolestaan on pitänyt liikkuvuutta avaimena Sveitsin menestykseen, koska se sallii työnantajien valita osaavaa työvoimaa koko Euroopasta.