Presidentti varoittaa hallitusta säästöjen testamenttaamisesta

Niinistö muistuttaa Yle Uutisten haastattelussa, että väistyvä hallitus ei voi tehdä lupauksia seuraajansa puolesta ja odottaa, että seuraaja näihin sitoutuu.

politiikka
Presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö Yle Uutisten haastattelussa Sotshissa, Venäjällä.

Presidentti Sauli Niinistöltä ei heru tukea julkisessa keskustelussa esitetylle mahdollisuudelle, että osa Suomen kestävyysvajeen korjaamiseen tähtäävien toimien toteuttamisesta siirrettäisiin seuraavalle hallituskaudelle.

– Jokainen hallitus hoitaa juuri sen, minkä kykenee hoitamaan loppuun asti. Jos hallitus yrittää testamentata omiaan seuraavalle hallitukselle, siitä saattaa olla asialle pelkkää vahinkoa, varoittaa Niinistö.

Niinistö muistutti Yle Uutisten haastattelussa Sotshin kisoissa, että väistyvä hallitus ei voi tehdä lupauksia seuraajansa puolesta ja odottaa, että tämä seuraaja näihin sitoutuu.

– Poliittinen mekaniikka toimii sillä tavalla, että vallan vaihtuessa se, mitä aikaisemmat ovat sanoneet, ei ole enää välttämättä validia. Tämä on se murhe minulla, presidentti sanoo.

Presidentti kertoi uskovansa siihen, että myös seuraava hallitus ymmärtää talousuudistusten tarpeellisuuden, mutta käytännön tasolla ratkaisujen siirtäminen sen harteille ei välttämättä tule toimimaan.

– Uskon, että seuraava hallitus tietää varsin hyvin, että jotain on tehtävä, mutta jos sille sanotaan valmiiksi, että teette tämän ja tämän silloin ja tällöin, niin se ei asiaa vie eteenpäin, Niinistö pohtii.

Pääministeri Jyrki Katainen on esittänyt mahdollisuutta siihen, että hallitusohjelmaan kirjattujen talouden sopeuttamispäätösten toteutus voidaan lykätä seuraavalle hallituskaudelle.

Kataisen mukaa olennaista on nyt se, että päätökset säästöistä saadaan aikaan.