1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsin äänestystulos vaikeuttaa EU:n ja Sveitsin suhteita

Sveitsiläiset hyväksyivät sunnuntaina täpärästi maahanmuutolle asetettavat kiintiöt. Lopputulos velvoittaa hallituksen kirjaamaan esityksen laiksi.

Oikeistolaisen Sveitsin kansanpuolueen johtajat ja poliitikot riemuitsivat Bernissä 9. helmikuuta kansanäänestyksen tuloksen selvittyä. Kuva: Marcel Bieri / EPA

Euroopan unioni joutunee lähiaikoina Sveitsin diplomaattisten ponnistelujen kohteeksi.

Sveitsin odotetaan kaikin keinoin pyrkivän välttämään EU:n sanktiot, samalla kun se yrittää selvittää Brysselille, että sunnuntainen kansanäänestys sitoo sen kädet. Sveitsissä pidetty kansanäänestys puolsi täpärästi maahanmuutolle asetettavia kiintiöitä. EU:n kansalaisilla on ollut usean vuoden ajan vapaa pääsy Sveitsin työmarkkinoille.

- Meidän on yritettävä näyttää EU:lle, että olemme luotettava kumppani, sanoo sveitsiläinen keskustan kansanedustaja Urs Schwaller.

Schwaller yllättyi tuloksesta, koska odotti työllisyyden edistämistä puoltavan argumentin voittavan äänestyksessä.

- Selvästikään se ei ollut tarpeeksi, hän sanoo.

EU ilmoitti sunnuntaina arvioivansa äänestystuloksen vaikutusta unionin ja Sveitsin suhteille.

- Tämä sotii henkilöiden vapaan liikkuvuuden periaatetta vastaan. EU tutkii aloitteen seuraamukset EU:n ja Sveitsin suhteille, sanoo Euroopan komission tiedottaja Olivier Bailly.

Liike-elämä huolissaan

Äänestystulos huolestuttaa niin Sveitsissä työskenteleviä EU:n kansalaisia kuin Sveitsin liike-elämän edustajia. Paikallisen kauppakamarin edustaja Jens Atteslander sanoo BBC:lle, että EU ei hyväksy vapaan liikkuvuuden rajoittamista, jos Sveitsi haluaa nauttia muista sisämarkkinaeduista.

- Sisämarkkinoille integroituminen on ehdottoman tärkeää taloudellemme. Yli 55 prosenttia viennistämme menee suoraan Euroopan sisämarkkinoille. Me tuomme yli 80 prosenttia sieltä, sanoo Atteslander.

Äänestystulos saattaa rasittaa myös joitain monikansallisia yhtiöitä, jotka operoivat Sveitsissä.

Olemme riippuvaisia korkean ammattitaidon omaavasta työvoimasta.

Stephan Camenzind

- Selvittäviä ja rakentavia neuvotteluja EU:n kanssa tarvitaan välittömästi, twiittasi Sveitsin pankkialan järjestö tuloksen selvittyä.

Zürichissä toimivan arkkitehtitoimiston johtaja Stephan Camenzind pahoittelee oikeiston aloitetta. Hänen 20-henkisen yrityksen työntekijöistä kaksi kolmannesta tulee Sveitsin ulkopuolelta.

- Olemme riippuvaisia korkean ammattitaidon omaavasta työvoimasta ja sitä emme yksinkertaisesti löydä Sveitsistä, Camenzind sanoo BBC:lle.

Hänen mukaansa rajoituksista seuraa, että Sveitsi menettää kriittistä massaansa maailmanlaajuisessa kilpailussa.

"Sveitsi on liian täynnä"

Aloitteen kannattajien mielestä ulkomailta Sveitsiin tulleet ovat liiaksi kuormittaneet maata.

- Olen huolissani poikani ja lastenlasteni puolesta. Jos meille tulee 80 000 ihmistä vuodessa, se merkitsee kymmeniä miljoonia lähivuosikymmeninä, sanoo BBC:lle maanviljelijä Martin Haab, joka on myös oikeistolaisen kansanpuolueen paikallisosaston jäsen.

Puolueella on parlamentin alahuoneessa runsas neljännes paikoista

Vain noin puolet maahanmuuttajista työskentelee täällä. Loput ovat vain perheitä.

Martin Haab

Haab haluaisi Sveitsin palaavan aiempaan politiikkaan, jossa ulkomaalaiset työntekijät palkattiin väliaikaisiksi kausityöntekijöiksi.

- Vapaan liikkuvuuden kanssa tiedämme, että vain noin puolet maahanmuuttajista työskentelee täällä. Loput ovat vain perheitä, hän sanoo.

Britannian johtava euroskeptikko riemastui

Ison-Britannian johtavan euroskeptisen puolueen johtaja Nigel Farage otti uutisen Sveitsistä vastaan ilolla. Hänen mukaansa sveitsiläiset ovat nousseet Brysselin tyrannisointia vastaan. 

- Tässä ei ole kyse rodusta vaan tilasta. Sveitsiläisillä on nyt vapaus päättää, kuinka monta ja minkä ammattitason ihmisiä he haluavat kutsua työskentelemään ja asumaan maassaan, Farage sanoi.

Kansanpuolue on kohdistanut kampanjointiaan muun muassa muslimeihin. Eräässä sen julisteessa esitettiin huiviin sonnustautunut nainen, ja otsikossa luki: "Miljoona muslimia pian?"

Noin puoli miljoonaa Sveitsissä asuvista on muslimeja. Suuri osa heistä on paennut Balkanin sotia 1990-luvulla. Pieni vähemmistö heistä sanoo olevansa uskonnollisia.