1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valokuvaaja ikuisti, miten Sotshia rakennettiin palmupuiden takana

Valokuvaaja Paula Sundell on ottanut Sotshista kuvia, joissa todellisuus sekoittuu utopiaan. Vanhan kylpyläkaupungin rakennustyömaat piilotettiin paratiisimaisemien taakse.

kulttuuri
Paula Sundell: Ranta. Sotshi, Venäjä, 2013.
Paula Sundell: Ranta. Sotshi, Venäjä, 2013.Paula Sundell

Rantamaisemia, palmuja ja vanhoja palatseja. Katsoja joutuu pinnistelemään kuvien äärellä erottaakseen, mikä on totta ja mikä julisteen kuvaa. Paula Sundell hämää katsojaa tarkoituksella.

- Tässä liikutaan hämärällä rajaviivalla. Monissa kuvissa idea on, että katsoja joutuu katsomaan niitä hetken ja miettimään, että onko kuva otettu kuvasta, vai onko tämä oikeasti siellä.

Sundell kiinnostui rakennustyömaiden eteen ripustetuista julisteista kävellessään ympäri Sotshia. Hän matkusti kaupunkiin viime helmikuussa kuvatakseen rakennustyömaiden siirtotyöläisiä, mutta aihe olisi vaatinut enemmän aikaa kuin hänellä oli käytettävissään. Niinpä Sundell alkoi kuvata julisteita ja niiden rajankäyntiä todellisuuden kanssa.

- Löysin kuvia monista paikoista, ne ovat ilmiö siellä. Kuvissa ei koskaan ollut rakennuksia, jotka olivat rakenteilla tai mitään tietoa niistä.

Paula Sundell: Suihkulähde. Sotshi, Venäjä, 2013.
Paula Sundell: Suihkulähde. Sotshi, Venäjä, 2013.Paula Sundell

Valokuvaaja näkee, että julisteet kertovat ihmisen halusta rakentaa utooppisia maisemia. Esimerkkinä hän mainitsee kuvan, jossa rakenteilla olevan junaradan eteenon ripustettu kuva junasta, joka tulee palmujen keskeltä. Kuvan takaa näkyy, miten todellinen juna tulee kohti lehti- ja havupuiden keskeltä.

- Siinä on ristiriita, koska eihän se juna oikeasti mene paratiisin keskellä, kuten kuvassa.

Sotshissa kylpylät ovat vaihtuneet luksushotelleiksi

Sotshissa Paula Sundell asui sohvasurffaussivuston kautta löytämänsä valokuvaajan luona. Heistä tuli hyvät ystävät, ja yhteiset keskustelut ovatkin jääneet Sundellille päällimmäisenä mieleen Sotshin matkoista.

- Samoin epätodellinen tuntu, joka johtui suurista rakennustyömaista ja tulevista olympialaisista.

Sundellin mielestä Sotshi oli rakennustyömaista ja ruuhkista huolimatta kaunis paikka puistoineen ja palmurantoineen. Olympialaisten alla kaupunkissa on tosin tapahtunut iso muutos.

- Se on ollut aikanaan suomalaistenkin suosiossa, Neuvostoliiton aikana ihmisiä lähetettiin sinne pariksi viikoksi lomalle kylpylöihin. Kylpylöitä on vielä jäljellä, mutta monet niistä on muutettu hotelleiksi. Kylpylät ovat myös muuttuneet hienommiksi paikoiksi, tavallisella ihmisellä ei ole enää varaa mennä niihin, sanoo Sundell.

Paula Sundellin näyttely Sotshi - vielä yksi utopia on esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa 28. maaliskuuta 2014 saakka.

Lue seuraavaksi