1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Sokkohoito paransi hiirten kuuloa

Tutkijat havaitsivat, että pimeässä pidettyjen hiirten aivoissa tapahtui muutoksia etenkin alueilla, jotka vastaavat muun muassa äänten prosessoinnista.

Terveys

Heikkokuuloiset saattaisivat ehkä hyötyä hoidosta, jossa he viettäisivät viikon pimeässä huoneessa kuuntelemassa ääniä, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Ainakin hiirillä tällainen sokkohoito tehostaa aivojen kykyä prosessoida ääniä.

Tutkijat tekivät havaintonsa laittamalla aikuisia koehiiriä pimeään ympäristöön viikoksi ja mittaamalla niiden reaktioita ääniärsykkeisiin. Mittausten tuloksia verrattiin hiiriryhmään, joka vietti päivänsä normaaleissa valo-oloissa.

Mittaukset paljastivat muutoksia pimeässä pidettyjen hiirten aivoissa etenkin alueilla, jotka vastaavat muun muassa äänten prosessoinnista ja äänen korkeuden ja voimakkuuden arvioinnista.

Tulokset viittasivat siihen, että näön rajoittaminen paransi varsinkin hentojen ja hiljaisten äänten sekä sävelkorkeuden tunnistamista.

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvää toimiiko sama ihmisaivoissa. Vaikutukset ovat lisäksi tilapäisiä ja katoavat hiljalleen muutamassa viikossa normaaliolosuhteissa. Jos vaikutus kuitenkin saataisiin kestämään jollain keinolla, pimeäjaksoista voisi kenties olla apua monille kuulon heikentymästä kärsiville.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Neuron-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim