Virustutkija: Tämä on paras keino välttää flunssat ja vatsataudit

Käsien pesu kannattaa erityisesti flunssakaudella, sillä moni virus leviää kosketuksen kautta. Tehokkain keino parantua on THL:n asiantuntijan mukaan nykyihmiselle hankala: se, että malttaisi levätä.

Kotimaa
Carita Savolainen-Kopra
Elämme juuri nyt erityisen otollista aikaa flunssalle, influenssalle ja vatsataudeille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virologian yksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra kertoo, kannattaako influenssapiikille vielä mennä.

Talven tautisin aika on käsillä. Influenssakausi on alkanut, ja liikkeellä on paljon myös flunssaa ja vatsatautia.

– Tämä on juuri se aika, kun monenlaisia viruksia kiertää ja saattaa tuntua, että on koko ajan kipeä, mutta useimmiten on kyse siitä, että sairastuu useamman eri pöpön aiheuttamaan infektioon peräjälkeen, sanoo virologian yksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Erityisesti perheessä, jossa on pieniä lapsia, voi tuntua, että perhe sairastaa koko talvikauden.

– Kun ensimmäinen virus raivaa tilaa muille ja vastustuskyky on vähän heikompi, niin voi helpommin sairastua uusiin pöpöihin. Esimerkiksi rinoviruksia on 200 erilaista. On hyvin suuri todennäköisyys sairastaa saman kauden aikana useamman tyypin infektio, Savolainen-Kopra sanoo Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Juuri nyt liikkeellä on Savolainen-Kopran mukaan A- ja B-inflluenssaa sekä flunssaa aiheuttavaa rinovirusta, mutta hengitystieinfektioita aiheuttavia RS- ja adenoviruksiakin on tulossa. Myös vatsatautia aiheuttava norovirus leviää parhaillaan.

Tautitilanne on kuitenkin hänen mukaansa tavanomainen.

Rokotteen voi vielä ottaa

Influenssaviruksia on tänä vuonna liikkeellä kolme, kaksi eri A-virusta ja yksi B-virus. Vielä ei Savolainen-Kopran mukaan tiedetä, mikä niistä leviää eniten. Influenssa oireilee tyypillisesti kovana kuumeena ja lihaskipuina.

Ihminen erittää norovirusta jo ennen kuin huomaa sairastuneensa ja pitkään sen jälkeen, kun oireet ovat hävinneet.

Vaikka A- ja B-virukset kiertävät jo, rokotuksen ottaminen kannattaa edelleen. Tosin sen antama suoja kehittyy vasta kahden viikon kuluessa, joten influenssa voi iskeä rokotteesta huolimatta.

– Todennäköisyys sille, että siitä on apua, on kuitenkin niin suuri, että se kannattaa ottaa, Savolainen-Kopra sanoo.

Nopein keino parantua taudeista on Savolainen-Kopran mukaan lepo.

– Tämä on nykyihmiselle hankalaa. Se, että jäisi kotiin, malttaisi levätä eikä yrittäisi samalla tehdä kaikkia töitä, on nopein keino toipua.

Taudin pitkittyminen, toisen viruksen iskeminen ja bakteerien aiheuttamat jälkitaudit, kuten hengitystieinfektiot ja sydänlihastulehdus uhkaavat, jos itseään ei malta hoitaa ajoissa kuntoon, hän muistuttaa.

Pese ja suojaa käsiä

Parhaiten sairastumista voi välttää perinteisellä tavalla, huolehtimalla käsien pesusta. Erityisesti vatsatautia aiheuttava norovirus säilyy pitkään pinnoilla, joihin sitä erittävä henkilö on koskenut.

Ovenkahvat, valokatkaisijat, yhteiskäytössä olevat puhelimet ja näppäimistöt levittävät viruksia tehokkaasti.

– Norovirus tarttuu erittäin helposti. Tarttuvuus ja säilyvyys yhdessä tekee siitä tehokkaan leviäjän.

Ihminen erittää norovirusta jo ennen kuin huomaa sairastuneensa ja pitkään sen jälkeen, kun omat oireet ovat hävinneet, joten leviämistä on hankala estää.

– Paras tapa suojautua on ehdottomasti se, että huolehtii omasta käsihygieniastaan ja on huomaavainen toisia kohtaan: Kun aivastuttaa, ei aivasta käteen, jolla hetken päästä kättelee toista henkilöä.

– Vessassa käsien pesun jälkeen kannattaa sulkea hana paperilla ja avata ovikin samalla paperilla tai kyynärpäällä, kuten sairaalassa on tapana.

Kaikki, mihin kotona tai työpaikalla kosketaan, levittävät virusta, joten ne kannattaa desinfioida: ovenkahvat, valokatkaisijat, yhteiskäytössä olevat puhelimet ja näppäimistöt.

– Ei voi välttää olemasta kontaktissa toisten ihmisen kanssa, mutta pienet asiat helpottavat sairastumisen välttämistä, Savolainen-Korpa sanoo.