Ministeriö: Maahanmuuttajat jumiutuvat kielikoulutuksiin

Työministeriö miettii, miten maahanmuuttajat saataisiin tehokkaammin siirtymään kieli- ja muusta yleistason koulutuksesta varsinaiseen työelämään.

Kotimaa
Maahanmuuttajanuoren käsi ja kieliopas
Yle

TE-toimistoilla on ongelmia auttaa maahanmuuttajia pääsemään töihin, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön seikkaperäisestä tutkimuksesta.

Maahanmuuttajat käyttävät paljon TE-toimistojen palveluja, mutta eivät silti työllisty. Huomattavaa on, että maahanmuuttajat näyttävät jäävän jumiin kielikoulutukseen ja muuhun yleistason valmennukseen.

Työpaikan saamista edellyttäisi selvästi ammatillinen työvoimakoulutus tai tukityöpaikan saaminen, mutta useimmilla maahanmuuttajilla kynnys niiden saavuttamiseen on jostain syystä hyvin korkea. TE-toimistojen palvelut katkeavat siinä vaiheessa, kun lähestytään varsinaista työelämää, tutkimuksesta ilmenee.

Aiemmista tutkimuksista ilmenee, että tukityöpaikan saatuaan tai päästyään ammatilliseen työvoimakoulutukseen, maahanmuuttajat työllistyvät lähes yhtä hyvin kuin suomalaisetkin.

MInisteriö havaitsi tutkimuksen yhteydessä suuria puutteita maahanmuuttajien tietoja koskevissa kirjauskäytännöissä. Maahanmuuttaja-asiakkaiden kielitaito ja ammattiosaaminen kirjattiin niin puutteellisesti, ettei niitä voinut edes tutkia.

– Palveluja on vaikea kohdistaa ja kehittää ilman työllistymisen kannalta olennaisia tietoja, sanoi työministeri Lauri Ihalainen (sd.) tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

Hyvä uutinen on se, että maahanmuuttajanaisten työllistymistä voitiin TE-toimistojen kautta auttaa tehokkaasti. Maahanmuuttajanaiset käyvät miehiä harvemmin töissä, mutta heidänm työllisyytensä kasvaa selvästi miesasiakkaita nopeammin.