Moventas huoltaa tuuliturbiineja Haminassa ja Virossa

Moventas on saanut useita merkittäviä tuuliturbiinien huoltotilauksia Suomesta ja Virosta. Yhtiö on sopinut kolmen megawatin WinWind 3 -turbiinin  huoltoprojektista mm. Haminan Energian sekä virolaisen Nelja Energian kanssa.

Kotimaa
Tuulivoimalaa korjataan Haminan Summassa
Moventas pystyy valvomaan etänä Jyväskylästä mm. Haminan Summan tuulimyllyjä.Juha Korhonen / Yle

Tilauksiin kuuluu varavaihteen asennukset ja huollettavan vaihteen pikahuolto Jyväskylän huoltoverstaassa.

Moventas on jo pari vuotta ratkonut WinWindin turbiinien haasteita.

Kevään ja kesän huoltoprojektit sisältävät vaihteiden tehdashuollot, projektinhallinnan, asennukset, varaosat ja uudet päälaakerit sekä osassa myös nostotyöt.

Ennaltaehkäisevää huoltoa

Virolainen Nelja Energia omistaa 15 tuulipuistoa eri puolilla maata. Moventas huoltaa kolme turbiinia Aseriaru- ja Viru Nigula -tuulipuistoissa. Turbiineja uhkaavien vaurioiden syntyminen todettiin Moventaksen CMaS-kunnonhallintajärjestelmän avulla.

CMaS-järjestelmä huomasi alkavat vauriot viime vuonna myös Ruotsin Uljabouda-tunturin ja Vänernjärven turbiineissa. CMaS valvoo tuulivoimalan konehuonetta mittaamalla mm. lämpötilaa, värähtelyä, kuormaa, painetta, pyörimisnopeutta ja öljyn kuntoa.

Moventaksen yhteistyö Haminan Energian kanssa alkoi viime vuoden kesäkuussa, jolloin kaikkiin viiteen Haminan Energian tuulivoimalaan asennettiin valvontajärjestelmä. Summan tuulipuistossa on tarkoitus vaihtaa yhden voimalan vaihde kesä-heinäkuussa ja suunnitella tulevia huoltoja.

- Moventas valvoo voimaloitamme nyt ja jatkossa Jyväskylästä käsin, mutta voimme itsekin käydä katsomassa mitä konehuoneeseen kuuluu. Järjestelmä on ominaisuuksiinsa nähden kohtuullisen hintainen, toteaa Haminan Energian varatoimitusjohtaja Pekka Raukko.

Lomautusuhka jatkuu

Vaikka tuulivoima-vaihteiden huolto tuo työtä Moventaksen Jyväskylän huolto-verstaalle, se ei poista lomautusuhkaa.

– Tulevaisuus näyttää vielä haasteelliselta eli kauppoja totta kai tarvitaan, vaikka kyllä nämä erikoisprojektitkin lisäävät kassavirtaa. Näissä yksittäisissä sopimuksissa työllistämisvaikutusta on vaikea sanoa, joten nämä ei vaikuta varmaan tällä hetkellä olevaan lomautusvaroitukseen, toteaa Moventaksen Pohjoismaiden myyntipäällikkö Teemu Hyytiäinen.