Isä-Tonteria jännitti aluksi pojan terveys enemmän kuin temput – "Aika monta luuta on vuosien varrella katkennut"

Kaksinkertainen maailmanmestari Roope Tonteri ei yltänyt parhaimpaansa Sotshin slopestylen finaalissa lauantaina. Hänen isänsä Pekka Tonteri ilahtuu aina kun poika pystyy itse soittamaan maailman toiselta laidalta ja kertomaan loukkaantumisistaan.

urheilu
Suomen Roope Tonteri hymyilee slopestyle-kilpailun jälkeen.
Tomi Hänninen

Kouvolalainen Pekka Tonteri seurasi lauantaina tarkasti kotisohvalta poikansa Roopen edesottamuksia lumilautailun slopestylen finaalissa Sothsissa. Loukkaantumisista kärsineen Tonterin sijoitus oli lopulta 11. Kultaa nappasi yhdysvaltalainen Sage Kotsenburg.

Lautailijat olivat etukäteen kritisoineet hyppyreitä jopa vaarallisiksi, ja järjestäjät olivatkin tehneet rataan muutoksia ennen finaaleja.

– Harjoituksissa ja karsinnoissa jännitin enemmän sitä, ettei Roope loukkaisi itseään enempää. Kun rataa oli muutettu, pystyin keskittymään paremmin temppujen seuraamiseen, Pekka Tonteri kertoo.

Soitto kotiin rauhoittaa

Olympialaisiin pääsyä voi pitää Roope Tonterin kohdalla jo saavutuksena. Hän katkaisi kätensä ensimmäisen kerran Uuden-Seelannin harjoitusleirillä loppukesästä ja marraskuussa käsi murtui uudestaan Sveitsissä.

Slopestylen ja big airin maailmanmestari ei ehtinyt harjoitella olympialaisia varten käytännössä lainkaan. Isä on jo mennyt laskuissa sekaisin siitä, miten paljon poikaa on uran aikana paikkailtu.

– Aika monta luuta on murtunut ja katkennut. Pieniä mustelmia ja aivotärähdyksiä on tullut useamman kerran. Kun maailmalla on jotain sattunut, on Roope kuitenkin pystynyt itse aina soittamaan kotiin. Se rauhoittaa, ettei mitään vakavampaa ole sattunut.

Pekka Tonterin oma tausta on ampumahiihdossa. Poikansa lajivalintaan hänellä ei aikanaan ollut vastaansanomista. Hiihtäjää Roopesta olisi tuskin tullutkaan, jo fyysiset mitat olisivat tulleen nopeasti vastaan. Pekka on tosin itsekin kokeillut lumilautailua jo ennen Roopea, mutta kertoo kiertäneensä radan hyppyrit ja kaiteet kaukaa.

"Ei aikaa baareille"

Lumillautailijat ovat muihin lajeihin verrattuna rentoa porukkaa, ja kilpailijat vaikuttavat olevan keskenään ennemminkin kavereita kuin toistensa vihollisia.

Rentous näkyy myös lautailijoiden suhtautumisessa julkisuuteen. Lauantain kisan jälkeen Roope Tonteri oli tokaissut Helsingin Sanomille kaipaavansa jo Kouvolaan ja baariin. Kisakylässä kun ei ole alkoholia tarjolla ollenkaan. Pekka Tonteri mukaan Roope palaa Suomeen lähipäivinä.

– Taisi olla pelkkä heitto ja baariasiat jäävät muutenkin vähemmälle. Roopella on viikko aikaa harjoitella Suomessa ennen uudelle Japanin-kiertueelle lähtemistä, isä-Tonteri toteaa.