Hyppää sisältöön

Elokuvaohjaaja Naima Mohamud on Vuoden Kasvattaja

Suomalaisen elokuvataivaan suureksi lahjakkuudeksi tituleerattu Naima Mohamud on saanut valtakunnallisen Vuoden kasvattaja -palkinnon 2013. Palkinnon arvo on 20 000 euroa. Nuori Mohamud on jo kansainvälisesti palkittu lyhytelokuvien tekijä.

Naima Mohamud Helsingissä maanantaina 10. helmikuuta 2014. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Naima Mohamud, 26, on helsinkiläinen elokuvantekijä. Hän sai Maaseudun Kukkasrahaston Säätiön valtakunnallisen Vuoden kasvattaja-palkinnon 2013 Helsingissä maanantaina. Palkinto myönnettiin Mohamudille tämän ystävyyden ja suvaitsevaisuuden puolesta puhuvista lyhytelokuvista.

- Mohamud ajattelee perheestä rohkean lämpimästi. Hänen mielestään suvaitsevaisuus on huomisen lapsille isompi asia kuin uskommekaan, palkintoperusteluissa sanotaan.

Ensimmäinen elokuva 12-vuotiaana

Naima Mohamud ohjasi ensimmäisen lyhytelokuvansa 12-vuotiaana. Sittemmin Mohamud on opiskellut elokuvantekoa Lontoossa ja Los Angelesissa.

Mohamudin vuonna 2011 valmistunut, lyhytelokuva,14E, onkiertänyt kouluissa osana kiusaamisen vastaista kampanjaa.

Mikään asia maailmassa ei ole liian paha, jos sen jakaa hyvän ystävän kanssa.

Naima Mohamud

Mohamudin viimeisin lyhytelokuva Fatima voitti viime vuonna sarjansa pääpalkinnon maailman suurimmilla lastenelokuvafestivaaleilla Chicagossa. Lapset itse valitsivat Fatiman parhaaksi yli tuhannen elokuvan joukosta. _Fatima _kertoo ystävyydestä ja avioerosta lapsen näkökulmasta.

- Mikään asia maailmassa ei ole liian paha, jos sen jakaa hyvän ystävän kanssa. Se on tärkein sanomani, Naima Mohamud sanoo.

Suomi on myös vähemmistöjen Suomi

Mohamud oli kaksi-vuotias, kun perhe muutti Somaliasta Suomeen.FatimanMohamud sanoo tehneensä Suomessa syntyneille siskonlapsilleen.

Omassa elämässään vähemmistöt ovat pääroolissa.

Naima Mohamud

- Suomi on myös vähemmistöjen Suomi, Mohamud muistuttaa.

- Omassa elämässään vähemmistöt ovat pääroolissa. He eivät keskity asioihin, jotka kantaväestön silmissä tekevät heistä vähemmistöjä, vaan asioihin, joilla on merkitystä onnistuneen elämän kannalta. Nämä asiat koskettavat kaikkia syntyperästä riippumatta.

Maaseudun Kukkasrahasto on jyväskyläläinen säätiö. Se jakoi Vuoden kasvattaja-palkinnon nyt 26. kerran.

.
.