Nepal sai uuden pääministerin kuukausien kädenväännön jälkeen

Pääministeriksi valittiin maan suurimman ja vanhimman puolueen, kongressipuolueen johtaja Sushil Koirala. Hänen edessään on nyt vaikea haaste saada maahan uusi perustuslaki, jonka odotetaan päättävän sisällissodan päättymisestä ja monarkiasta luopumisesta asti jatkunut poliittinen epävakaus.

Ulkomaat

Nepalin parlamentti on valinnut uudeksi pääministeriksi maan suurimman puolueen, kongressipuolueen puheenjohtajan Sushil Koiralan.

Pääministerivalinnan odotetaan päättävän lähes kolme kuukautta jatkunut kädenvääntö uudesta hallituksesta. Mikään puolue ei saanut enemmistöä marraskuun parlamenttivaaleissa, mutta viikonloppuna kongressipuolue pääsi viimein sopuun hallitusyhteistyöstä toiseksi suurimman puolueen, kommunistisen UML:n kanssa.

75-vuotias Koirala sai 601-paikkaisen parlamentin äänestyksessä 405 ääntä. Kongressipuolueella on parlamentissa 194 edustajaa. UML:n lisäksi Koiralaa tukivat myös joidenkin pienempien puolueiden edustajat.

Koiralan on määrä vannoa virkavalansa vielä maanantain aikana. Hänen odotetaan julkistavan pienen hallituksen kokoonpanon ja jatkavan neuvotteluja muiden puolueiden mukaantulosta.

Koiralan hallituksen haasteena on ohjata parlamenttia eli perustuslakia säätävää neuvostoa uuden perustuslain laadinnassa.

Nepalille on yritetty laatia perustuslaki siitä asti, kun vuoden 2006 rauhansopimus päätti hallituksen ja maolaississien vuosikymmenen jatkuneen sisällissodan. Vuonna 2008 Nepal luopui monarkiasta ja maalle valittiin edellinen perustuslakia säätävä neuvosto. Se ei kuitenkaan onnistunut pääsemään sopuun perustuslaista.

Maolaiset nousivat suurimmaksi puolueeksi vuoden 2008 vaaleissa, mutta jäivät nyt kolmansiksi kongressipuolueen ja liberaalimman kommunistipuolueen UML:n jälkeen.

Kongressipuolue on Nepalin vanhin puolue, joka on ollut pitkään Koiralan suvun johdossa. Kolme Sushil Koiralan sukulaista on ollut pääministereinä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters