1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tukisukkahousut ja -sukat

Vääränkokoisesta tukisukasta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Oikein mitattu tukisukka aiheuttaa pienen paineen nilkasta ylöspäin. Liian löysästä ei ole paljonkaan hyötyä.

Tukisukkahousut ja -sukat
Juho-Aleksi Lepistö / Yle
Musta ja vaalea tukisukka pöydällä.

Tukisukkia käytetään usein pitkillä lennoilla tehostamaan verenkiertoa ja ehkäisemään veritulpan riskiä.

Nainen vetää tukisukkaa jalkaansa.
Juho-Aleksi Lepistö

Tukisukat kannattaa mitoituttaa alan asiantuntijalla, jos haluaa niistä täyden hyödyn irti. Liian löysä sukka ei tehoa ja liian tiukka taas haittaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Asiantuntija tyrmää kuitenkin väitteen, jonka mukaan vääränkokoiset tukisukat olisivat jopa terveydelle vaarallisia.

- Ei voi sanoa, että ne olisivat vaarallisia terveydelle, mutta niiden väärä koko tai väärä pukeminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Marketissa ei kukaan mittaa sukkia, vaan ne ostetaan suoraan paketissa, sanoo kuntohoitaja Marika Lehtonen.

Kaikki eivät kestä puristavaa tunnetta

Turhan tiukat sukat haittaavat aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Jos taas polvisukka puetaan ihan polvitaipeeseen asti, aineenvaihdunta on myös huonolla kierrolla ja aiheutetaan ehkä enemmän haittaa kuin hyötyä.

- Oikein mitattu sukka tekee pienen paineen nilkasta ylöspäin.

Lehtosen mukaan asiakkailta tulee joskus palautetta heidän mielestään väärin mitatuista tukisukista.

- Ammattilaisen mittaama sukka ei yleensä ole väärin mitattu, vaan kyse on siitä, ettei asiakas kestä sukasta syntyvää puristavaa tunnetta.

Ei haittaa päivittäisestä käytöstä

Tukisukista voi olla apua muun muassa levottomiin jalkoihin.

- Sukista on hyväkin apu laskimo- ja verenkiertohäiriöihin. Illalla on rennompi olla ja nukkumaanmeno mukavampaa. Sukkia käytetään myös esimerkiksi turpoaviin jalkoihin ja syöpähoitojen yhteydessä, kertoo kuntohoitaja Marika Lehtonen.

Voiko tukisukista olla haittaa, jos niitä käytetään päivittäin?

- Ei voi. Seisomatyötä tekevät käyttävät sukkia juuri sen takia, ettei jalkoja särkisi niin paljon illalla. Myös istumatyöläisellä tukisukista voi olla apua, koska istuessa on vähemmän lihaspumppua ja jalkoja alkaa helposti särkeä.

Juho-Aleksi Lepistö

Lue seuraavaksi