1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalajoen kouluja aiotaan lakkauttaa - kylissä ei niellä päätöksiä purematta

Yhdestätoista peruskoulusta lakkautusuhan alla on tällä hetkellä neljä. Kalajoen valtuustolta odotetaan joitakin päätöksiä koulujen sulkemisista helmikuun lopussa.

Kalajoki
Kuvassa Kalajoen lukio
Marja Sydänmetsä

Kalajoella kiivasta keskustelua herättäneestä kouluverkon karsimisesta on luvassa ainakin osittaisia päätöksiä helmikuun lopussa. Kalajoen yhdestätoista peruskoulusta lakkautusuhan alla on tällä hetkellä neljä eli Etelänkylän, Pahkalan, Raution ja Vuorenkallion koulut.

Kouluverkon uusimisella säästettäisiin noin puoli miljoonaa euroa vuodessa. Moni koulu on myös remontin tarpeessa tai tarvitsee lisätilaa.

Kalajoen valtuusto pohti maanantaina iltakoulussa kouluverkkouudistuksia, mutta varsinaisia päätöksiä aikatauluista ei vielä tehty. Iltakulussa kuultiin värikkäitä mielipiteitä ja keskustelu kävi kuumana. Valtuusto joutuu ottamaan todennäköisesti aikalisää päätöksentekoon.

Kylissä kiihkeä vastustus

Raution kyläyhdistyksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Alpo Murtoniemi sanoo, että koulun lakkautussunnitelmia ei kylällä niellä purematta.

- Lakkauttaminen on ollut täällä melkein yötä päivää puheenaiheena. Kyllähän tässä vääntö jatkuu. Jos lähdetään tällaisesta kylien saattohoitoprojektista liikkeelle, niin ei oikein hyvältä näytä. Meillä ei ole tapana alistua heittopussin asemaan ja ylhäältä tulevaan ohjaukseen. Toivottavasti meitä kuunnellaan tai sitten me panemme kuulemaan, Murtoniemi lataa.

Raution kylällä on tällä hetkellä kaksi koulua, vanhempi Raution ja uudempi Pöllän koulu. Koulut aiotaan yhdistää ja Raution koulu oppilaat siirtää Pöllän kouluun.

Kuntalaisille on järjestetty useita kuulemistilaisuuksia koulusuunnitelmista. Keskustelu on käynyt kuumana.

- Väkeä on ollut liikkeellä. Vanhempia huolettaa, miten pienten lasten lähikoulut säilyvät. Halutaan turvallisuutta ja hyvä oppimisympäristö. Vanhemmat ovat olleet huolissaan siitä, tuleeko pitkiä kuljetuksia ja ahtautta, Murtoniemi kertoo.

Monimutkainen kokonaisuus

Työryhmän ehdottama kouluverkkosuunnitelmaa on matkan varrella muokattu hieman.

- Alkuperäisessä esityksessä oli, että Mehtäkylän koulun oppilaiden opetus järjestettäisiin Merijärven puolella. Nyt esimerkiksi näyttää siltä, että Rahjan koulu ja Mehtäkylä jatkaisivat ainakin toistaiseksi, Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kertoo.

Puoskari myöntää, että kouluverkkouudistus on melkoinen paletti, kun oppilaita siirretään koulusta toiseen. Nopeita päätöksiä pitäisi tehdä, sillä ainakin osa lakkauttamisista on suunniteltu ensi lukuvuodelle eli ensi syksyyn.

- Aiemmin on linjattu, että päätöksiä pitäisi ainakin osin tehdä helmikuun loppuun mennessä. Kaikesta ei kuitenkaan päätetä yhdellä kertaa, Puoskari arvioi.

Kalajoella keskitetään samalla toisen asteen koulutusta kun uutta lukiota suunnitellaan siirrettäväksi Kalajoen ammattiopiston läheisyyteen. Uuden lukion rakentaminen maksaisi kaupungille lähes viisi miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi