1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luonto-Liitto vaatii susinetin sulkemista

Luonto-Liitto vaatii Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen susinetin sulkemista toistaiseksi. Pohjois-Karjalassa salametsästäjien epäillään käyttävän RKTL:n seurantapalvelua apuna jahdissa. Luonto-Liitto kertoo, että susia yritetään salakaataa Pohjois-Karjalan lisäksi myös Pohjois-Savossa ja Kainuussa.

Kuva: Seppo Nykänen

Luonto-Liitto haluaa, että Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen susinetti suljettaisiin. Seurantapalvelusta voi katsoa missä pantasudet liikkuvat.

Pohjois-Karjalassa on herännyt epäily susien salametsästyksestä Tohmajärven Värtsilässä. Pohjoiskarjalainen poliisi päivitteli viikonloppuna metsästäjien käyttäytymistä, koska pantasudet näyttävät vetävän metsästäjiä liikkumaan samalle alueelle.

Luonto-Liiton susiryhmän aktiivi Marko Kettunen on seurannut tilannetta maastossa sekä Pohjois-Savossa että Pohjois-Karjalassa. Kettunen kritisoi susinetin paikannutietoja.

- Niiden avulla salametsästäjät pääsevät nopeasti susien perään, kun ne siirtyvät jahtiin soveltuvalle alueelle. Moottorikelkkojen ja mönkijöiden jäljet kertovat karua viestiään susiin kohdistuneista jahtiyrityksistä.

Salametsästysyrityksiä itäisessä Suomessa

Luonto-Liiton susiryhmän aktiivi Sami Lyytinen kertoo, että susia olisi yritetty salametsästää Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon lisäksi myös Kainuussa.

Moottorikelkkojen ja mönkijöiden jäljet kertovat karua viestiään susiin kohdistuneista jahtiyrityksistä.

Marko Kettunen

- Susialueiden paikallisilta välittyy vahva viesti siitä, etteivät he luota paikallispoliisiin tai muuhun virkavaltaan. He pelkäävät ilmiannon aiheuttavan heille vaikeuksia ja siksi eivät uskalla puuttua havaitsemiinsa rikoksiin, vaikka haluaisivat, Lyytinen arvioi.

Luonto-Liitto toivoo poliisilta resursseja kenttätyötä tekeville poliiseille. Liiton mukaan susien ja muiden suurpetojen salametsästys on järjestäytynyttä rikollisuutta muistuttavaa toimintaa, johon tulee suhtautua vakavasti.