Porilaiset perustavat uuden radioaseman Jyväskylään

Porilainen Mediatakojat Oy perustaa uuden paikallisradion Jyväskylään keväällä. Vielä nimeä vailla oleva radio saa lähettimet Jyväskylän lisäksi Äänekoskelle ja Ähtäriin. SBS Discovery Radio Oy on myös perustamassa uutta radioa Jyväskylään.

Kotimaa
Punainen matkaradio pöydällä.
Arvo Vuorela / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö myönsi uuden toimiluvan Mediatakojille lokakuussa. Samassa yhteydessä SBS Discovery Radio Oy/Radio Pooki sai toimiluvan Jyväskylään. SBS:n tällä hetkellä toimivat radiot Jyväskylässä ovat Iskelmä, The Voice ja Radio City eli entinen Radio Jyväskylä.

Vuonna 2009 perustettu Mediatakojat on laajentunut Porista ensin Mikkeliin ja viime syksynä myös Kuopioon. Nyt on vuorossa Jyväskylä, jossa varsinaista paikallista kaupallista radioa ei ole.

Mediatakojien toimiluvassa Jyväskylän taajuus on 88,0 megaherziä, Äänekosken 88,4 MHz ja Ähtärin 97,1 Mhz.

Mediatakojat julkaisi sunnuntain Keskisuomalaisessa työpaikkailmoituksen, jossa yhtiö hakee uuteen paikallisradioon aluejohtajaa myyntiin, yhteyspäällikköä sekä juontajia.

Nimeen jotain Jyväskylästä

Toimitusjohtaja Sampsa Jolman mukaan uuden radioaseman nimeä ei ole vielä vahvistettu.

-Totta kai pyritään siihen, että se liittyisi jotenkin paikallisuuteen Jyväskylässä. Meillä on tällä hetkellä toiminnassa Radio Pori, Radio Mikkeli ja Radio Kuopio, mutta Jyväskylässä sama käytäntö ei tule olemaan mahdollista, koska Radio Jyväskylä nimi on varattu.

Radio Jyväskylä –nimi on edelleen SBS:n hallussa ja todennäköisesti SBS:n tulevan paikallisradion nimi Jyväskylässä. Yhtiö sai paikallisluvan Jyväskylään taajuudelle 106,4 Mhz.

Mediatakojien alustava tavoite on aloittaa Jyväskylässä ennen vappua. Alkuvaiheessa yhtiö palkkaa radioon yhdestä kolmeen vakinaista työntekijää ja joukon freevoimia.

-Mitään tarkkaa päivää ei ole lyöty lukkoon. Aloitus riippuu rekrytoinneista ja toimitilasta, jota parhaillaan etsitään Jyväskylästä, kertoo Jolma.

Paikallisuus näkyy kaikessa

Mediatakojien toimivat radioasemat nojaavat vahvasti paikallisuuteen. Samaa linjaa Sampsa Jolma lupaa Jyväskylään.

-Tärkein sana mikä kuvaa uutta radioa, on paikallinen - se idea näkyy kaikessa mitä tehdään. Jo toimivissa kaupungeissa meillä on kaikissa oma toimitus ja myyntiorganisaatio. Kaikki lähetykset tapahtuu sata prosenttisesti niissä kaupungeissa. Me halutaan kertoa mitä kaupungissa tapahtuu, mistä kaupunki puhuu totta kai huomioiden mitä valtakunnassa ja maailmalla tapahtuu, mutta sopivassa suhteessa, linjaa Jolma.

Jolman mukaan Porissa ja Mikkelissä paikallisuus on otettu avosylin vastaan ja Kuopiossa suunta on sama. Myös Jyväskylässä paikallista lähetystä on tarkoitus tehdä arkisin aamusta iltaan ja lauantaisin iltapäivään.

Mediatakojat Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa ja henkilöstön koko on 35. Konserniin kuuluvat Radio Pori, Radio Mikkeli, Radio Kuopio ja nuorten Radio Eazy 101 Porissa sekä radiomainostuotantoyksikkö. Mainostoimisto Jabadabaduu on Mediatakojien tytäryhtiö.

Kaupallinen paikallisradiotoiminta alkoi Suomessa 1980 -luvun puolivälissä. Ensimmäiset radiot olivat Radio Lakeus Nivalassa, Radio City Helsingissä, Radio 957 Tampereella ja Radio Jyväskylä. Valtioneuvoston myöntämät nykyiset radioluvat ovat voimassa vuoden 2019 loppuun. Näistä 12 on valtakunnallista, kaksi suurimpien kaupunkien sekä 73 alueellista ja paikallista radiotoimilupaa.