Kohuteos kiihdyttää tunteita jo ennen ensi-iltaansa: "Alastomuus on edelleen tabu"

Oulun musiikkijuhlilla kuukauden päästä esitettävä nykytanssiteos Riisuttuna on herättänyt ennakkoon voimakasta keskustelua. Sosiaalisessa mediassa ja lehdissä on otettu voimakkaasti kantaa etenkin teoksen yhteen näytökseen, jossa yleisö seuraa esitystä alasti.

Kuva: satutuomisto.com

Riisuttuna on nykytanssiteos jossa riisutaan vaatteiden lisäksi käyttäytymismalleja ja rooleja. Tekijöiden mukaan alastomuus on osa teosta, mutta ei pääasia.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo sanomalehti Kalevassa, että teos rikkoo lakia ikärajattomuuden takia. Riisuttuna-teoksen koreografi Satu Tuomisto on toista mieltä.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.) vaatii tiistain Kalevassa, että esitykselle pitäisi laittaa vähintään 16 vuoden ikäraja. Hän väläyttää myös sitä, että kaupunki voisi leikata Oulun musiikkijuhlien tukea, jollei tanssiesitykselle aseteta ikärajaa.

Teos suunnattu aikuisille

– Teos ei ole suunnattu lapsille tai nuorille, vaikkakaan sisällössä ei ole mitään, miksi se pitäisi heiltä kieltää. Luulen, että osa ihmisistä on ymmärtänyt väärin ja tulkitsee alastomuuden seksiksi, pornoksi tai väkivallaksi. Se on aika hurja päätelmä.

– Oikeasti teos käsittelee ihmisyyttä ja sitä mitä ihminen on aidoimmillaan, kun roolit riisutaan. Se on mielestäni aika kaukana sellaisesta, mikä pitää lapsilta kieltää, Tuomisto sanoo.

Oulun kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen laittaisi kuitenkin Riisuttuna-teokselle ikärajan. Tuppuraisen mielestä alastomuus itsessään riittää ikärajan laittamiseen.

– Kun on joukko toisilleen mahdollisesti ennalta tuntemattomia alastomia ihmisiä, niin olisi teatterin kannalta parempi, että jokainen olisi omista asioistaan päättämään kykenevä täysi-ikäinen, Tuppurainen sanoo.

Tabuja ravistellaan jo ennen ensi-iltaa

Käytännössä teoksen ensi-iltaan on vielä reilu kuukausi eikä teos ole vielä edes valmis. Tekijät ovat tyytyväisiä syntyneeseen keskusteluun, mutta ovat harmistuneita siitä, että välillä puhe on eksynyt kauas lähtökodista.

Tekijöiden tarkoituksena on ollut katsoa titteleiden ja roolien taakse, luoda näköala itse tai yhteiskunnan luomien odotusten alle.

– Mielestäni on surullista, että monelle alastomuus on sama asia kuin seksi. Ja se on varmasti asia, joka vielä keskustelua vähän väärille urille, harmittelee koreografi Satu Tuomisto. 

Kirjailija Essi Kummu on osallistunut työryhmään keskustelijana ja hänen roolinsa on olla mukana ajatuksellisesti. Kummu on hämmentynyt siitä, että pelko ja häpeäkulttuuri elävät yhä suomalaisissa syvällä.

– Alastomuus on aina ollut tabu meidän kulttuurissamme. Se on sitä yhä, mitä en olisi uskonut. Suurin tabu on alaston lapsi, ja se kertoo jotain meistä, Kummu ihmettelee.

Koreografi Satu Tuomisto kertoo, että näillä näkymin Oulun musiikkijuhlilla kuukauden päästä esitettävän Riisuttuna-nykytanssiteokseen ei ole tulossa ikärajaa.

– Sen takiahan taidetta tehdään, että se elää yhteiskunnassa, vaikuttaa ja peilaa. Tunnen onnistuneeni siinä jo nyt, vaikka ensi-iltaan on kuukausi, Tuomisto sanoo.