Thames ennätyskorkealla - Tulvista syntyi poliittinen kiista Britanniassa

Pääministeri tyynnyttelee johtajien eroa vaativia. Hallituksen on arvosteltu heränneen ongelmiin liian myöhään.

Britannian pääministeri David Cameron on jälleen vieraillut maan tulva-alueilla, tällä kertaa Dorsetissa. Perjantaina hän kävi Somersetissa. Noin 5 000 kotia on jäänyt veden alle Thamesjoen ollessa korkeimmillaan vuosikausiin. Varapääministeri Nick Clegg puolestaan on vieraillut tänään maanantaina Somersetissa.

Vedenpinnan ennustetaan edelleen nousevan seuraavan vuorokauden aikana. Varoitus vakavasta tulvasta on annettu 14 paikkaan Berkshiressa ja Surreyssa, entuudestaan varoitukset olivat jo voimassa kahdessa paikassa Surreyssa. Varoitus annetaan, kun ihmishenkien arvioidaan olevan vaarassa. Somersetissa on alueita, jotka ovat olleet veden alla jo yli kuukauden. Tammikuu oli Britanniassa vetisin sitten vuoden 1766.

"Nyt ei ole aika vaihtaa henkilöstöä"

Viime viikolla pääministeri ilmoitti 155 miljoonan euron avustuksesta tulva-alueille. Arvostelijoiden mukaan hallitus on kuitenkin tehnyt tulvista kärsineiden alueiden asukkaiden hyväksi liian vähän ja liian myöhään. Tulvien vakuutuslaskun arvioidaan nousevan 500 miljoonaan puntaan eli noin 600 miljoonaan euroon.

Tulvien tuomat ongelmat ovat herättäneet arvostelua muun muassa maan ympäristöviraston johtajaa lordi Chris Smithiä kohtaan.

– Nyt ei ole henkilövaihdoksien aika. Olen nyt kiinnostunut vain siitä, että hallitus tekee kaiken voitavansa auttaakseen ihmisiä, jotka ovat vaikeuksissa, pääministeri Cameron kertoi Dorsetissa.

Aluehallintoministeri Eric Pickles on arvostellut Smithiä siitä, että viraston virkamiehet olisivat antaneet hallitukselle väärää tietoa joen ruoppauksesta. Smith puolestaan on vastannut, että hänen virastonsa kärsii liian vähäisestä rahoituksesta.