Kiina ja Taiwan virallisesti puheväleihin – korkein tapaaminen 65 vuoteen

Kiina ja Taiwan kohtaavat tänään tiistaina virallisesti korkeimmalla tasolla 65 vuoteen. Kiinan ja Taiwanin ovat lämmenneet sen jälkeen, kun Taiwanin presidentiksi valittiin vuonna 2008 Kiina-myönteinen, Kuomintang-puolueen Ma Yin-jeou.

Ulkomaat

Kiina ja Taiwan kohtaavat tänään tiistaina korkeimmalla tasolla 65 vuoteen. Keskusteluja pidetään symbolisina, ja niiden tarkoituksena on vahvistaa maiden välistä luottamusta.

Taiwan irrottautui Manner-Kiinan alaisuudesta 1949, kun sisällissodan hävinneet Kuomintangin joukot vetäytyivät saarelle ja perustivat sinne Kiinan kansallisen tasavallan. Saarelle muutti kaksi miljoonaa Kuomingtangin kannattajaa. Sekä Taiwanin että Kiinan hallitukset pitävät itseään Kiinan "oikeana" hallituksena.

Kiinan Taiwanin suhteista vastaava ministeri Zhang Zhijun ja hänen taiwanilainen vastineensa Wang Yu-chi tapaavat toisensa Nanjingin kaupungissa Itä-Kiinassa. Neuvottelujen on määrä kestää neljä päivää.

Neuvotteluille ei ole asetettu virallisia tavoitteita, mutta Kiinan uskotaan tunnustelevan mahdollisuuksia liittää saari takaisin osaksi Manner-Kiinaa. Taiwanin uskotaan puolestaan olevan kiinnostunut turvallisuustakuista ja taloudellisen yhteistyön tiivistämisestä.

Kiinan ja Taiwanin ovat lämmenneet viime vuosina. Taiwanin presidentiksi valittiin vuonna 2008 Kiina-myönteinen, Kuomintang-puolueen Ma Yin-jeou.