Joensuu haluaa järjestää palvelut elämänkaarimallilla

Joensuu miettii uusiksi palvelujen tuottamistapoja. Suunnitelmissa on siirtyä nykyisestä sektorimallista niin sanottuun elämänkaariajatteluun.

elämänkaari
Ambulanssi ajaa Joensuun Siilaisen terveysasemalle.
YLE / Heikki Haapalainen

Joensuun kaupunki haluaa tuottaa palvelut kuntalaisille uudella sapluunalla.

Nykyisin palvelut tuotetaan sektoreittain. Esimerkiksi lasten ja nuorten hyväksi tehdään töitä kouluissa, terveysasemilla, sosiaalipalveluissa, nuorisotaloilla ja neuvoloissa.

Nyt Joensuu haluaa siirtyä elämänkaaren mukaisiin palvelukokonaisuuksiin. Tavoitteena on muun muassa perustaa monipalvelukeskuksia, jossa useiden eri alojen ammattilaiset ovat saman katon alla. Näin esimerkiksi nuori saisi palvelut samasta paikasta.

Asiakkaan elämänkaareen perustuvia palveluohjelmia lähdetään kehittämään pilottihankkeilla.

Pyrkimyksenä on tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Oulussa tehdyn selvityksen mukaan 80 prosenttia sosiaali- ja terveyspalveluiden menoista kohdistuu vain 10 prosenttiin väestöstä.

Raskaat palvelut maksavat

Palveluohjelmien taustaksi kaupunki on selvittänyt, mihin joensuulaisten veroeurot menevät.

Niin sanottuihin yleispalveluihin kuten päivähoitoon, kouluihin ja terveysasemien vastaanottoihin menee 38 prosenttia rahoista. Raskaisiin palveluihin kuten erikoissairaanhoitoon, tehostettuun palveluasumiseen ja lasten pitkäaikaiseen sijaishoitoon käytetään 45 prosenttia verovaroista. Loput 17 prosenttia kuluu erityisiin palveluihin kuten koulupsykologin ja -kuraattorin palveluihin, kuntoutukseen ja kotihoitoon.

Uusia palvelusuunnitelmia esiteltiin valtuutetuille iltakoulussa maanantaina.

Elämänkaariajattelun mukaiset palveluohjelmat tulevat Joensuun kaupunginvaltuuston käsittelyyn 24. päivä helmikuuta.