1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

”Ei vois vähempää kiinnostaa” – miten puolueiden pitäisi ottaa nuoret huomioon toimintatavoissaan?

Suomalaista nuorta ei äänestäminen eikä politiikka kiinnosta. Tuore nuorisobarometri kartoitti suomalaisten 15–29-vuotiaiden yhteiskunnallista vaikuttamista ja osallistumista. Miten nuoria voisi kannustaa poliittiseen vaikuttamiseen? Miksi politiikka ei innosta nuoria? Kuinka puolueet huomioivat nuorten elämäntilanteen?

Kuva: Miika Havo / Yle

- Äänestämättömyys ei näyttäydy aktiivisena poliittisena valintana, vaan pikemminkin vaalipassiivisuutena tai kohtaamattomuutena oman elämäntilanteen ja puolueiden edustaman toimintatavan välillä, arvioi barometrin toteuttanut Nuorisotutkimusverkoston tilastotutkija Sami Myllyniemi tiedotteessa.

Tutkimuksessa trendiksi on havaittu yksilöllisyyden korostuminen vaikuttamisessa. Vastavuoroisesti aatteiden, vakaumusten ja ideologioiden merkitys on todettu pieneksi nuorison vastauksissa.

Miten puolueiden pitäisi ottaa nuoret huomioon toimintatavoissaan? Miten nuoria voisi kannustaa poliittiseen vaikuttamiseen? Miksi politiikka ei innosta nuoria? Kuinka puolueet huomioivat nuorten elämäntilanteen?