1. yle.fi
  2. Uutiset

Maratonhiihto Saami Ski Race sivakoidaan ennätyslumilla

Saami Ski Race -maratonhiihtoon valmistaudutaan ennätyskorkeiden kinosten keskellä Enontekiön Hetasta Norjan Kautokeinoon.

urheilu

- Tänä talvena on satanut poikkeuksellisen paljon lunta jo alkutalvesta. Esimerkiksi Enontekiön Näkkälässä lumen syvyys on jo nyt noin 70 senttiä Hetan Hukat ry:n puheenjohtaja Jaana Laakso toteaa.

Hanki ehtii vielä kasvaa korkeutta, sillä maratonhiihto Hetasta Kautokeinoon järjestetään lauantaina 29. maaliskuuta. Yhdeksänkymmenen kilometrin päämatkalle lähdetään Hetasta ja 60 kilometrin matkalle Näkkälästä. Norjan Siebestä starttaava 30 kilometrin matka hiihdetään kokonaan avotuntureilla ja kaikkien matkojen maali on Kautokeinossa.

Hiihtoseurat Hetan Hukat ry ja Kautokeino Idretsslag järjestävät tapahtuman yhdessä nyt viidettä kertaa.

- Kansainvälinen yhteistyömme alkaa löytämään oman uransa. Pientä hienosäätöä tehdään toki edelleen joka vuosi. Esimerkiksi tänä vuonna kymmenen kilometrin välein olevien huoltopisteiden varusteluun on kiinnitetty erityistä huomiota ja lähtöaikataulua on rukattu sen verran, että 60 kilometrin taipaleelle lähtevät starttaavat vasta kello 11.

Lähdön siirtäminen puoli tuntia aiempaa myöhäisemmäksi antaa 60 kilometrin matkan hiihtäjille paremman mahdollisuuden käydä seuraamassa päämatkan lähtöä ennen valmistautumista omaa Näkkälästä starttaavaa kisaansa.

- Lisäksi meillä on lauantaiaamuna kisakanslia myös Palojärvellä Galdotievassa, joten 60 kilometrin matkalle lähtevät saavat kilpailupäivänä rintanumeronsa sieltä.

Ilmoittautuminen menossa

Maratonhiihtoon ilmoittaudutaan 15.3. mennessä tapahtuman verkkosivuilla, osoitteessa www.saamiskirace.fi (siirryt toiseen palveluun). Jälki-ilmoittautumishinnat ovat voimassa 16.-27.3. Aiemmista vuosista poiketen kisakansliassa ei voi enää ilmoittautua. Osallistumismaksu maksetaan ensisijaisesti verkossa ilmoittautumisen yhteydessä, minkä jälkeen ilmoittautujan tiedot tulevat näkyviin tapahtuman verkkosivuille.

Saami Ski Race haastaa kokeneetkin hiihtäjät. Viime vuonna Lapponia-hiihdon kultamitalisti Daniel Strand totesi suorituksestaan, että se oli vasta harjoittelua Saami Ski Race -maratonhiihtoon, missä hän sijoittui lopulta neljänneksi. Kilpailun järjestäjät odottavatkin mielenkiinnolla, ketkä hiihdon kärkinimistä ovat tänä vuonna mukana.

Lue seuraavaksi