1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Yleisön kuvat ehdolla Yle Uutisten vuoden sääkuvaksi

Katsojat ja lukijat ovat lähettäneet Yle Uutisille tuhansia sää- ja luontokuvia viimeisen vuoden aikana. Kuvista noin 1 500 on näytetty iltauutisissa ja Ylen aamu-tv:ssä.

Hannes Heikura ja Matti Huutonen.
Yle Uutisten lukijat ovat lähettäneet viime vuoden aikana Yleen tuhansia sääkuvia. Yle Uutisten sivuilla voi äänestää parasta katsojakuvaa. Sääkuvia esittelivät Aamu-tv:ssä finalistit valinnut valokuvaaja Hannes Heikura ja meteorologi Matti Huutonen.

Yle Uutisten nettisivuilla on alkanut tänään tiistaina äänestys vuoden parhaasta sääkuvasta. Ehdokkaina on 12 yleisön lähettämää sää- ja luontokuvaa.

Yle Uutiset alkoi vuosi sitten pyytää yleisöltä sääkuvia uutislähetyksiin. Kuvia on tullut vuoden aikana lähemmäs 10 000 kappaletta, arvioi Ylen meteorologi Matti Huutonen tiistain aamu-tv:ssä. Näistä noin 1 500 on näytetty iltauutisissa ja Ylen aamu-tv:ssä.

Finalistikuvia on ikuistettu muun muassa Kajaanissa, Kouvolassa, Jaalassa, Utsjoella ja Lohtajalla.

Huutosen mukaan ajatuksena oli saada kuvia vallitsevasta säätilanteesta. Yleisö lähetti paljon kuvia etenkin viime kesänä ukkosten ja raekuurojen aikaan.

– Oikeastaan katsojan kuvista sai paremmin kuvaa säätilanteesta kuin säätutkan tai muun perusteella, Huutonen totesi.

"Sääkuvaus on aliarvostettua"

Finalistit valinnut valokuvaaja Hannes Heikura luonnehti valikoimaa melko perinteisiksi, postikorttimaisiksi kuviksi. Hän pitää kuvia tunnelmallisina, ja niissä on tärkeässä osassa valo ja värit.

– Voi kuvitella, mikä innostaa ihmistä ottamaan sääkuvan, on tietynlainen haltioituminen jostain erikoisemmasta sääilmiöstä tai siinä pitää olla jotain poikkeuksellista, Heikura pohti.

– Sääkuvaus on ehkä siinä mielessä hieman aliarvostettua, että kun ajatellaan Suomen maalaustaidetta, esimerkiksi Pekka Halosen kuvat ovat pelkkiä sääkuvia. Onhan niissä ihminen aina silloin tällöin, mutta ne ovat lumisia metsiä, hankia – tavallaan maalarin oma tulkinta.

Heikura toivoo, että myös sääkuva menisi haltioitumista pidemmälle ja tarjoaisi katsojalle tulkinnan mahdollisuuksia.

Yleisö voi äänestää kuvia viikon ajan 18.2.2014 asti. Voittajakuva julkistetaan Ylen aamu-tv:ssä lauantaina 22.2.2014.