1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pelastuskouluttaja: ICE-tunnus puhelimessa on turha

Omaisen puhelinnumeron tallentaminen ICE-tunnuksella kännykän puhelinluetteloon ei usein hyödytä hätätilanteessa, sillä puhelimet on yleensä lukittu pin-koodilla, jota ei pelastajakaan voi murtaa.

Kuva: Olli-Pekka Salli / YLE

ICE viittaa englanninkielisiin sanoihin in case of emergency. Moni on tallentanut ICE-koodilla omaisen puhelinnumeron kännykkänsä puhelinluetteloon. Siitä uskotaan olevan hyötyä hätätilanteessa, mutta käytäntö onkin usein toinen.

Ei meillä ole mitään taikatemppua puhelimen avaamiseksi.

Matti Vaitinen

Helsingin Pelastuskoulun rehtori Matti Vaitinen muistuttaa, että ammattipelastajat ovat samassa asemassa kuin tavalliset kaduntallaajat: lukittua kännykkää ei saa auki.

- Ei meillä ole mitään taikatemppua puhelimen avaamiseksi, Matti Vaitinen sanoo.

Vaitinen muistuttaa myös, ettei ICE-koodin etsiminen kuulu hätätilanteessa ensimmäisiin pelastustoimiin.

- Ensihoitaja, joka tulee paikalle, keskittyy hoitotehtävään. Hän ei ala etsimään kännykkää ja katsomaan, kenelle soittaisi. Tärkeintä on silloin saada ihminen pysymään hengissä ja hoitaa häntä niin, että tulevaisuus on turvattu, Vaitinen sanoo.

"Hyödyllisempää keskittyä arjen sankarin taitoihin"

Matti Vaitinen pitää sairaalaa ainoana paikkana, missä potilaan kännykkään tallennetusta ICE-koodista voisi olla hyötyä omaisten etsimisessä.

- Mutta ei sielläkään ole aikaa lähteä tuhansia kertoja näpyttelemään puhelinta ja yrittää löytää oikeaa avauskoodia, Vaitinen toteaa.

ICE-koodin idea on kehitetty 2000-luvun alussa Britanniassa, mistä se on levinnyt muihin maihin. Helsingin Pelastuskoulun rehtorin Matti Vaitisen mielestä ICE-koodi on käytännössä turha.

- Paljon hyödyllisempää olisi keskittyä omiin arjen sankarin taitoihin, Vaitinen sanoo.

Hätäkeskuslaitos ei tarvitse ICE-koodia

Hätäkeskuslaitos puolestaan kumoaa sosiaalisessa mediassa levinneen tiedon, jonka mukaan se tarvitsisi ICE-koodia hätäpuhelun käsittelyssä. Projektipäällikkö Tommi Hopearuoho Hätäkeskuslaitoksesta sanoo, ettei Hätäkeskuslaitos tarvitse ICE-koodia millään lailla.

- Hätäkeskuslaitos ei tarvitse ICE-tunnusta missään tilanteessa. Meidän näkökulmastamme hätänumeron tunteminen ja soittaminen 112:een on ainoa tärkeä asia, Tommi Hopearuoho sanoo.