Tuikkukeräyksen saaliista syntyisi alumiinivene

Jyväskylän seudun koululaiset keräsivät poltettujen tuikkukynttilöiden kuoria alumiiniveneen tekoon tarvittavan määrän. Tammi-marraskuisen Tuikkujahdin saalis nousi yli 400 000 tuikunkuoreen. Voiton kisassa vei Niemisjärven koulu Hankasalmella.

Tuikkukynttilän kuori
TUikkukynttilöitä.
Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret ovat arvokasta raaka-ainetta.Keijo Salokangas / Yle

Jyväskylässä, Muuramessa ja Hankasalmella toteutetussa kisassa ylivoimaisen voiton vei Hankasalmen Niemisjärven koulu. Kolmas ja neljäs luokka keräsivät yli 3 600 alumiinista tuikkukynttilän kuorta oppilasta kohden. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna toiseksi tulleeseen Keltinmäen koulun ryhmään, joka urakoi liki 1500 tuikunkuorta per oppilas. Kolmanneksi urakoi Kypärämäen koulun 2b –luokka.

Jo perinteeksi muodostuneeseen kierrätystempaukseen osallistui Jyväskylän seudulla 49 luokkaa ja 1 056 oppilasta. Tammi- marraskuun tarkka keräyssaldo on 442 398 tuikkua.

Tuikkukisan palkinnoksi voittajaluokka saa toiminnallisen päivän valitsemassaan kohteessa. Päivä sisältää kuljetuksen koululta kohteeseen ja takaisin, ruokailun ja päivän toiminnat. Myös muita kilpailussa hyvin menestyneitä luokkia palkitaan. Jokainen kisaan osallistunut luokka saa diplomin ja pyyhekumit osallistumisestaan.

500 kiloa alumiinia

Koululaisten keräämät tuikkukuoret noudetaan helmikuun aikana uusiokäyttöön. Yksi tuikkukuori painaa noin gramman, joten kiloiksi muutettuna tämänvuotinen tuikkusaalis tarkoittaa lähes 500 kiloa alumiinia. Määrästä voidaan valmistaa esimerkiksi alumiinivene tai noin 30 000 juomatölkkiä.

Tuikkukuoret ovat suurina määrinä arvokasta uusioraaka-ainetta. Alumiinin laatu ei huonone kierrätyksessä ja uusiokäytöllä säästetään myös energiaa.

Tuikkujahdin järjestivät Jyväskylän kaupunki, Muuramen kunta, Hankasalmen kunta, Mustankorkea Oy, Total Kiinteistöpalvelut Oy ja JAPA ry. Kilpailu on osa Sotkutonta päivää! -kampanjaa. Jahdin tavoitteena oli herätellä koululaisia tarkkailemaan kulutus- ja lajittelutottumuksiaan.