Taksimatkojen yhdisteleminen toi merkittävät säästöt

Kela-korvattavilla terveydenhuollon taksimatkojen yhdistelemisellä on saavutettu merkittäviä säästöjä. Viime vuonna koko maassa kertyi säästöä noin kahdeksan miljoonaa euroa. Suurin hyöty potilaiden taksimatkojen yhdistelemisestä saavutetaan Pohjois-Savon kaltaisilla, pitkien etäisyyksien alueilla.

Kotimaa
Kela-laskutus taksiauton maksupäätteellä.
Antti Karhunen / Yle

Kela-korvattavien taksimatkojen yhdistelemisellä on saavutettu merkittäviä säästöjä. Koko maassa Kela-korvattavien taksimatkojen yhdistelemisellä saavutettiin noin kahdeksan miljoonan euron säästöt viime vuonna. Kustannuskehityksen kääntyminen on merkittävä, sillä terveydenhuollon taksimatkojen Kela-korvausten määrä on kasvanut viime vuosina ripeästi, noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella säästöä kertyi eniten, noin 1,8 miljoonaa euroa viime vuonna. Kelan mukaan suurin hyöty 2–3 potilaan taksimatkojen yhdistelemisestä saavutetaan Pohjois-Savon kaltaisilla, pitkien etäisyyksien alueilla. Pohjois-Savossa yhdistellään jo yli 20 prosenttia taksikyydeistä.

- Tämä on erittäin suuri luku, joka näkyy suoraan myös siellä euroissa. Olennaisimpia yhdisteltäviä ovat pitkät matkat, joissa saadaan suurin hyöty. Pohjois-Savossa on pitkä kokemus matkojen yhdistelystä, ja välitysyhtiö toimii hyvin, Kelan pääsuunnittelija Anne Giss kertoo.

Yhdistellyn matkan aikataulu katsotaan siten, että puoli tuntia ennen ensimmäisen asiakkaan vastaanottoaikaa ennätetään perille ja takaisin päin pyritään lähtemään sitten tunnin sisällä potilaan vapautumisesta

Jarmo Immonen

Kela korvasi asiakkailleen taksimatkoja 169 miljoonalla eurolla vuonna 2013. Korvausten saajia oli noin 430 000. Yhteensä koko maassa tehtiin terveydenhuoltoon Kela-korvattavia taksimatkoja noin 3,2 miljoonaa kappaletta.

- Suorakorvaus ja matkojen yhdistely ovat olleet hyvä tapa. Terveydenhuollon toimivuuden kannalta on olennaista se, että potilas on oikeassa paikassa ajallaan, Giss toteaa.

Kela korvaa taksimatkan terveydenhuollon käynnille sairaalaan, terveyskeskukseen tai Kelan kuntoutukseen, jos bussi tai juna ei kulje. Korvauksen voi saada, jos asiakkaan 14,25 euron omavastuuosuus ylittyy yhden suuntaan tehdyllä matkalla. Taksimatkojen Kela-korvausta varten asiakkaalla tulee olla terveydenhuollon antama todistus matkustustavan tarpeellisuudesta.

Yli 100 000 ajamatonta kilometriä kuukaudessa

Pohjois-Savossa terveydenhuoltoon suuntautuvien matkojen yhdistelystä on pitkät kokemukset ja käytäntö on muodostunut toimivaksi. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kyytien yhdistelemisestä vastaavan Savon Taksidatan toimitusjohtaja Jarmo Immosen mukaan korvattavien kyytien määrän vähentyminen on väistämätön trendi, kun pyritään hakemaan yhteiskunnalle säästöjä.

- Meillä lähti tammikuussa Kysistä hieman yli 17 000 asiakasta, joita vietiin yhteensä noin 14 000 kyydillä. Eli viime kuussa säästettiin noin 105 000 ajattomissa kilometreissä laskettuna, Immonen havainnollistaa.

Asiakkaat ovat ottaneet Immosen mukaan oman matkapäivän pidentymisen kohtalaisen hyvin vastaan.

- Potilaillehan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että se päivä voi hieman pidentyä. Yhdistellyn matkan aikataulu katsotaan siten, että puoli tuntia ennen ensimmäisen asiakkaan vastaanottoaikaa ennätetään perille ja takaisin päin pyritään lähtemään sitten tunnin sisällä potilaan vapautumisesta, Immonen kertoo käytännöistä.

Immonen myöntää, että taksiyrittäjien kukkaroissa ajamattomiksi jääneet kilometrit tuntuvat, ja yrittäjät ovatkin ottaneet kyytien vähentymisen vastaan vaihtelevasti.

- Yhdistellystä kuljetuksesta saa hieman paremman tulon ja sitten voi jäädä ajamatta niitä tyhjiä kilometrejä, jos saa paluukuljetuksen. Kyllä tässä pyritään kyllä myös autonkäytön tehokkuuteen, Immonen muistuttaa.