Kiina ja Taiwan historiallisessa tapaamisessa

Yksi kylmän sodan viimeisistä pesäkkeistä, Kiinan ja Taiwanin vastakkainasettelu, näyttää lientyvän. Historiallisista neuvotteluista ei kuitenkaan ole annettu tietoja julkisuuteen.

Ulkomaat

Kiinan ja Taiwanin edustajat ovat päättäneet ensimmäisen neuvottelutapaamisensa. Uusia tapaamisia on suunnitteilla vielä kolmelle päivälle.

Kiinan Nanjingissa käytiin nyt korkeimman tason tapaminen 65 vuoteen, kun manner-Kiinan ja siitä erkautuneen saaren edustajat tapasivat virallisissa merkeissä.

Keskusteluista ei ole annettu tarkempia tietoja julkisuuteen. Kokouspaikka oli valmisteltu mahdollisimman puolueettomaksi. Esillä ei ollut lippuja, eikä osapuolten edustajien nimikylteissä titteleitä.

Taiwan erosi Kiinasta toisen maailmansodan jälkeen, kun Kiinassa kommunistit ottivat vallan. Kiinan virallinen politiikka on edelleen liittää Taiwan itseensä. Taiwanissa tätä ei haluta. Tästä on ollut seurauksena varustelukilpailua, kun Taiwan on Yhdysvaltain avustuksella varustautunut Kiinan pelättyä maihinnousua vastaan.

Viime aikoina osapuolten välit ovat vähitellen lientyneet etenkin talouden osalta.

Nanjingin tapaaminen on tarkoitettu vahvistamaan osapuolten luottamusta toisiinsa ja muut tavoitteet ovat etäisempiä. Taiwanin edustajien on kerrottu tavoittelevan myös konkreettisia tuloksia, kuten taloussopimuksia sekä Kiinan netti- ja lehdistösensuurin lieventämistä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP